De prijs van anonimiteit

Nooit gedacht dat het zo ver zou komen, maar wij missen Bart Sturtewagen als editorialist van De Standaard. Echt waar. Ja, zijn opiniestukken zijn vaak lamlendig, ’t is waar, maar ze zijn toch niet zó gebrekkig als die van Karel Verhoeven.

Vandaag vindt Verhoeven het een goed idee dat het parket de affaire-De Pauw naar zich toetrekt. Prima, prima, dat mag hij vinden. Maar wij vinden dat Verhoeven beter wat dieper zou nadenken over zijn standpunten. Hij schrijft:

Als het even meezit, levert het gerechtelijk onderzoek straks feiten op en het oordeel van een rechter […]. Cruciaal wordt nu de anonimiteit van de actrices die getuigden. Ze zullen de druk voelen toch naar buiten te komen. En de vrees wat dat voor hun imago en carrière betekent. Het zou een flinke stap achteruit zijn als ze tegen hun zin zelf publiek het pleidooi moeten voeren dat ze niet overdrijven. ­

Als er een inverdenkingstelling komt, heeft de inverdenkinggestelde het recht om te weten waarvan hij precies in verdenking wordt gesteld, en waarom. Als hij dat niet weet, kan hij zich immers niet verdedigen.

De anonimiteit van de actrices, waar Verhoeven zo’n belang aan beweert te hechten, wordt dus zo goed als zeker onhoudbaar gemaakt, door de ontwikkeling die Verhoeven zo toejuicht.

Gelukkig heeft Lars Bové van De Tijd een interessant voorstel:

Waarom zouden wij als journalisten alvast niet gewoon kunnen afspreken dat we getuigenissen tegen Bart De Pauw anoniem houden? Hoe bekend die mensen ook zijn… Deontologisch… Fatsoen…

Als Verhoeven het meent met zijn bezorgdheid over de anonimiteit, kan hij dit beleid opleggen aan zijn redactie. Zou dat geen mooi gebaar zijn?

Toch zal dat niet gebeuren bij De Standaard, en trouwens bij geen enkel medium. Want er zijn langs de ene kant belangrijke principes waarover we editorialen schrijven, en langs de andere kant zijn er clicks en kijkers binnen te halen.

Er is niemand die twijfelt waar vandaag de prioriteit ligt op de Vlaamse hoofdredacties.

LINKS:

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s