De Morgen helpt een aspirant-journaliste

Luisteraars en luisteraressen! Heeft u emoties? Laaien zij al eens hevig op? Schrijf alles van u af in uw papieren dagboek!

Schaf u zo’n schattig schriftje met blikken slotje aan, of laat het u voor kerst aanschaffen door een familielid dat het goed met u voorheeft. Al uw frustraties, al uw woede, al uw verdriet pent u met tranen in de ogen neer in dat boekje.

Vele pagina’s vol tenenkrommend kromme zinnen, mismeesterde beeldspraak, en hoogdravende pathetiek. Dat doet deugd, nietwaar! Ja, dat boekje ziet er wat onnozel uit, maar het doet deugd, en dat is wat telt.

Stel dat u dat boekje niet had. Misschien maakte u dan wel een blog aan! Op het internet! De gevolgen zouden niet te overzien zijn. Dan zou het volgende horrorscenario zomaar werkelijkheid kunnen worden.

Op een dag wordt u op de trein het slachtoffer van enkele pestkoppen. U bent helemaal van slag, want er is flink gescholden en het kwam zelfs even tot een handgemeen. Kwaad, bang, droevig, verbolgen, en bovenal verward laat u zich meeslepen door uw aanslagen op uw computerklavier.

Al snel staat er een tekst die even verward als is als uzelf. Maar u aarzelt niet en geleid door uw woede, angst, treurnis en verontwaardiging drukt u op de knop: publiceer!

En dan pikt een redacteur van De Morgen, die zich zoals zoveel van zijn collega’s eerder laat leiden door goede bedoelingen dan goede inzichten, uw blog op. En hij drukt op zijn beurt op de knop van zijn website: publiceer! Een seconde later kan het hele land lezen hoe uw zinsbouw wankelt, uw beeldspraak kwakkelt, en u stijlfiguren verhakkelt.

En u bent net afgestudeerd als journaliste, en studeert nu nog iets communatiefs bij. En u moet binnenkort solliciteren bij al die redacties die nu gelezen hebben hoe u geen samenhangende paragraaf geschreven krijgt. Hoe komt u ooit nog aan de bak?

De gevolgen van zulke ego-emo-blogging kunnen huiveringwekkend zijn. En de verantwoordelijkheid daarvoor ligt volledig bij u, want van de redactie van De Morgen kunnen we niet verwachten dat zij slechts relevante, goed geschreven opiniestukken publiceert.

Onthouden dus: emoties van ons afschrijven doen we in ons schrift, niet op onze blog. Tot de volgende uitzending!

Nu ja, misschien lukt het bij De Morgen.
De openingszin maakt het schrijven van motivatiebrieven volledig overbodig.

Een gedachte over “De Morgen helpt een aspirant-journaliste

  1. “Al snel staat er een tekst die even verward als is als uzelf.”

    Dit is grappig op uiteenlopende manieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s