Een krant zonder kop

De Morgen wordt opnieuw het communistische blad van weleer!

Zoiets hoopte ik althans toen ik via Apache vernam dat de krant geen hoofdredacteur meer nodig had. Niet dat extreem-links me na aan het hart ligt, verre van, maar zo zou de gazet tenminste wat karakter krijgen. Een ‘eigen smoel’, zo schijnt het te heten in Newspeak.

Geen hoofdredacteur, dus gedaan met het op straat smijten van de fine fleur van de redactie. Geen hoofdredacteur, dus niemand die kan beslissen dat een avondje copieus uit eten gaan in een sterrenrestaurant een bewonderenswaardig initiatief is ten behoeve van de behoeftigen. Geen hoofdredacteur, dus eindelijk kunnen de overgebleven journalisten dagelijks tijdens de redactievergadering onderling uitmaken welk wereldschokkend nieuws de voorpagina verdient.

Hoopte ik dat echt? Natuurlijk niet.

Maar dat het nog erger ging worden, had ik nu ook weer niet verwacht. Eens te meer bewijzen de Vlaamse media dat zelfs bodemloos cynisme nog te naïef kan zijn.

De Morgen besloot de laatste week tot de volgende voorpagina-artikels:

  • ‘Partijen rekenen verkeerd’ (19/04)
  • ‘Peeters waarschuwt voor N-VA’ (22/04)
  • ‘Iedereen wil Kris Peeters’ (23/04)
  • ‘Wie doet N-VA wat?’ (24/04)
  • ‘Vlaamse kiezer zoekt houvast’ (25/04)

Dit zijn de laatste vijf edities van De Morgen, en niet één keer gaat het op de belangrijkste bladzij over iets wezenlijks. Ruim een maand voor de verkiezingen degradeert de ooit linkse gazet (maar heus niet alleen zij) de verkiezingen tot een telenovela, maar dan met minder protagonisten.

Een korte inhoud van de vijf voorpagina’s voor wie al zo slim was geen kranten meer te lezen:

  • Een econoom heeft de voorpagina’s van de voorbije weken gelezen, waarop allerlei berekeningen stonden van politieke programma’s, en concludeert dat die berekeningen vooral het eigen programma dienen.
  • Een kopstuk waarschuwt voor de partij die zijn grootste electorale uitdager is.
  • Een peiling waarbij nietsvermoedende kiezers moeten kiezen tussen een handvol politici van een beperkt aantal partijen.
  • Nog een peiling.
  • Verwondering over het feit dat Vlamingen stemtesten invullen.

Piet De Moor schreef in 2006 nagelscherpe bitterbrieven aan Peter Vandermeersch. Zijn aanklacht blijft actueel — en heeft zich uitgebreid naar andere kranten:

“Het probleem van een krant als De Standaard is nu juist dat haar lezerspubliek niet afgesneden is van de informatiebron, maar dat die krant vrijwillig heeft opgehouden als binnenlandse informatiebron te functioneren. Moedwillig heeft ze onder impuls van de algemeen hoofdredacteur, die wellicht door de marketingafdeling wordt opgejaagd, de intellectuele zoektocht naar de waarheid opgegeven.”

Voor De Morgen kunnen we hieraan toevoegen: eerst krijgt een rist hoofdredacteurs de gelegenheid om de ruggengraat van de redactie te breken en de werkdruk door een minimale bezetting tot ongevallige hoogtes te doen stijgen. Vervolgens heb je niet eens meer een Peter Vandermeersch nodig om “de intellectuele zoektocht naar de waarheid” op te geven.

En als u vindt dat dat laatste citaat pretentieus klinkt, dan is dat enkel omdat we niet meer gewend zijn aan Wetstraat-journalisten die hun job ernstig en zonder ironie uitvoeren. Zolang de nieuwe leden van het politieke journaille types als Maarten Goethals en Jeroen Van Horenbeek zijn, die zichzelf serieuzer nemen dan hun job, die meer kicken op gebekvecht dan op een betrouwbare bron, die meninkjes formuleren die als analyses verkocht worden, is beterschap niet snel te verwachten.

Het wordt nog een lange maand.

LINKS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s