Een waarschuwing bij de veertigste verjaardag

Al negenendertig jaargangen lang lezen de gebroeders Plasky graag het Leuvense studentenweekblad Veto. Waar anders vindt men nog eens een veel te lang artikel over de financiële politiek achter een voorstel tot wijziging van het decreet op predeliberatiecriteria? Veto heeft bloedserieuze journalistieke ambities en dat verdient appreciatie.

Daarom was het zo schrikken toen wij deze week een artikel over de beiaardcantus lazen op de site van Veto. Met onder meer deze paragrafen:

Lander en Daan staan tijdens de pauze met enkele vrienden te babbelen. “De cantus verloopt beter dan verwacht. Het bier blijft maar komen!” zegt Lander. Daan voegt daar nog aan toe: “We zijn tegen extreemrechts en iedereen verdient een pony.” Oké.

Even verderop komen we Geoff en Liesje tegen. We spreken hen aan, want we denken dat ze een venkel met een getekend gezicht erop vasthebben. “Hé, dat klopt niet!” zegt Geoff. “Dit is geen venkel. Dit is Frankie. Voortaan nemen we hem mee naar elke cantus.” We weten wel beter, maar we doen alsof we geloven dat Frankie geen venkel is en wandelen verder.

Dit lijkt onaangenaam sterk op verslaggeving door Tim Van der Mensbrugghe, die sinds enige tijd weer is binnengelaten bij De Morgen. Dat bleek zowaar een nog grotere vergissing dan zijn ontslag bij dezelfde krant in 2009, want Van der Mensbrugghe schrijft nog steeds even lamlendig. Schrijft steeds lamlendiger, moeten we zeggen.

Van der Mensbrugghe begon zijn carrière bij het Gentse studentenblad Schamper. Dat is niet erg. Er is geen enkele reden waarom Schamper geen competente journalisten zou kunnen opleveren, indien deze wanneer zij de redactie van Schamper verlaten het typische toontje van kijk-mij-hier-toch-eens-geestig-zijn (naast de algemene onnozelheid van het blad één van zijn grootste handicaps) als de wiedeweerga laten vallen.

Maar Van der Mensbrugghe heeft die manier van schrijven niet alleen behouden, hij heeft zich er in gespecialiseerd. Korte paragrafen met korte zinnetjes, waarin korte, absurde gesprekjes met dronkenlappen de hoofdrol spelen. En de bedoeling is dat u dat allemaal heel gevat vindt. Het is een soort overtreffende trap geworden van de verslaggeving in Schamper.

Om zoiets te moeten aantreffen in Veto, van de hand van hoofdredacteur Jens Cardinaels dan nog, dat is verdomd pijnlijk.

De gebroeders Plasky zijn vanavond niet uitgenodigd voor de receptie van veertig jaar Veto, niet officieel alleszins. Gelukkig zijn wij bekwame tafelschuimers. Wij zullen van de gelegenheid gebruik maken om warmhartig doch duchtig op enkele vingers te tikken.

LINKS:

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Een waarschuwing bij de veertigste verjaardag

  1. 39 jaargangen, dat is dan met terugwerkende kracht hoop ik, want dat getal was zowat mijn gewogen gissing naar de gemiddelde leeftijd van het gezin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s