Hoe lezers te vinden voor een blog: raadgevingen en kunstgrepen van Auguste Plasky

Nogal wat bloggers blijken zich in hun vrije tijd het hoofd te breken over hoe zij lezers moeten aantrekken. Wij denken aan ene Guido, blogger van beroepswege, maar ook aan andere figuren, die wij hoger aanslaan.

Het is natuurlijk ook een razend interessante vraag! Jammer genoeg blijft al dat geblog over het bloggen bij tamelijk bescheiden gespeculeer. Hoewel dat de betrokkenen siert, schieten wij er weinig mee op. Onweerlegbare feiten en bikkelharde waarheden, dát hebben wij nodig!

Waar anders vinden wij die, vermomd als opinie, dan bij onze hoofdredacteur?

Auguste, verlicht ons: hoe lokt men méér lezers naar zijn blog?
Auguste Plasky: “Dat is zeer eenvoudig. Zet er gratis pornografie op. Of geef brol weg. Of plaats sensationele berichten over beroemdheden. Een subtiele combinatie van die drie methodes werkt waarschijnlijk het beste.”

Dat klinkt zeer logisch. Waarom doen niet meer bloggers dat?
Auguste Plasky: “Omdat bloggers niet op zoek zijn naar meer lezers an sich, maar naar meer aandacht voor hun ego. Dat is niet hetzelfde. Zo laten bloggers zich bijvoorbeeld graag paaien door andere media: het levert niet noodzakelijk lezers op, maar streelt hun ego wel.”

“Meer lezers aantrekken moet voor bloggers ook gebeuren binnen de krijtlijnen van hun zelfontworpen bloggersimago. Daar passen beproefde marketingstrategieën meestal niet in. Je kunt dat flauw vinden, maar zo is het nu eenmaal.”

“Bij sites waar het niet om het ego gaat maar echt om het aantal lezers, bijvoorbeeld om advertentie-inkomsten te genereren, zie je dat die marketingstrategieën wel volop worden gebruikt. Surf maar eens naar een willekeurige krantenwebsite: vol met seksueel getinte berichtgeving, roddels en mogelijkheden om prullaria te winnen.”

“Of surf eens naar Newsmonkey, haha! Nee hoor, niet doen, dat was maar een grapje.”

“Luister: een verstandig iemand, en wij wensen ons niet te herinneren dat het hier een luisteraar betrof, zei ooit: ‘Elke blog is in de eerste plaats een – hopelijk goed geschreven – streling van het ego.’ Die man had gelijk!”

Waarom doet iemand als Guido dan zo hoogdravend over zijn aantal lezers?
Auguste Plasky: “Omdat hij een blogger is, tiens. Wie zijn ego gestreeld wil zien, moet het goede voorbeeld geven en ook zélf strelen. Ik zou het onanie kunnen noemen, ware het niet dat ik dat woord niet gebruik op de radio. Wanneer je zelf niet gelooft dat je geweldig bent, zullen anderen dat ook maar moeilijk geloven. IJdeltuiterij is dus het ordewoord voor de ambitieuze blogger.”

Maar… hoe komt dan dat ú zo bescheiden blijft?
Auguste Plasky (woedend): “Omdat ik een radiostation heb, pummel, geen blog! Vanonder mijn ogen, ongemanierde snotaap!”

Hartelijk bedankt voor dit verhelderende ge…
Auguste Plasky (ziedend): “Vort! Allez! Weg!”

LINKS:

4 gedachtes over “Hoe lezers te vinden voor een blog: raadgevingen en kunstgrepen van Auguste Plasky

  1. Het was moeilijk te horen op de radio, maar zei Auguste daar nu per abuis ‘Ijdeltuiterij’ in plaats van ‘IJdeltuiterij’?

  2. De vermelde introspecties zijn schromelijk oninteressant en repetitief. Tenzij het opvallende feit. Dat Guidooh en co. Alsmaar bijzinnen schrijven, vermomd als hoofdzin. En beginnen met voegwoorden.

    Schrijf wel en zie niet om.

  3. Ik mag niet denken aan hoeveel het de economie heeft gekost dat Radio Plasky acht luisteraars naar mijn ellenlange, oninteressante gewauwel lokte.

    Eén goede raad: blijf daar weg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s