Korte historiek van de open brief

Open brieven werden vroeger op drukbezochte openbare plaatsen opgehangen, zoals kerkportalen of aanplakpalen. Dat was handig voor kranten, want dan konden ze voor hun verslaggeving over de polemiek een fotograaf naar die plaats sturen, die dan voor een kunstzinnig kiekje van de fysieke brief zorgde.

Toch kon het nog handiger: waarom de brief niet rechtstreeks naar de krant gestuurd? Naarmate kerkportalen en aanplakpalen minder populair werden, gebeurde dat ook. Kranten bestonden in de periode voornamelijk uit tekst, denken wij, want wij herinneren ons niet dat bij zo’n open brieven foto’s van de brief werden afgedrukt.

Nu, eerlijk gezegd: dat van dat dat vroeger met kerkportalen en aanplakpalen was, herinneren wij ons ook niet. Maar wij kunnen geen andere verklaring bedenken voor de jongste stunt van Henk Tack, gelauwerd webredacteur bij De Standaard.

Henk Tack tovert met Photoshop voor De Standaard.
Het ziet er heel retro uit, maar één detail geeft weg dat dit toch een heel moderne open brief is: websites blijken op een heel andere manier dan papier te scheuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s