Keizers & ketters

Nee, kom, even serieus nu: soms heeft Guido Everaert gewoon gelijk. Ja, echt. En dan moeten we dat ook kunnen zeggen. Vandaag, in De Morgen, stelt Everaert dat er teveel middelmatige chef-koks knoeien met klassieke gerechten. Dat is waar!

Die doen daar dan allerlei nieuwerwetsige, vergezochte dingen mee en niet alleen hóórt dat niet, het resultaat is meestal niet lekker, of in elk geval nooit lekkerder dan het origineel. Groot gelijk heeft die Guido Everaert. En hij geeft meteen een goed voorbeeld: hij citeert ene Guido Everaert, die er duidelijk geen flauw benul van heeft wat een échte caesars salad is. Die zegt:

Zo ben ik een geweldige fan van een onvervalste ‘Caesars Salad’. Knapperige groene sla, verse broodkorstjes, gegrilde kip, Parmezaanschilfers en een ansjovis-dressing. Het is werkelijk niet meer dan dat, maar ook niets anders.

Mét gegrilde kip!? En zónder eieren!? Vérse broodkorstjes!? Mijn god, wat een belachelijke, nep-modieuze interpretatie van de caesars salad! Een schande, die prachtige caesars salad zo slachtofferen op het duistere altaar der culinaire experimenteerdrift!

Er is over de eigenlijke ingrediënten van de caesars salad al heel wat afgezeikt, maar Johannes Van Dam heeft die discussie jaren geleden op professionele wijze gesloten. En dan nog wil zo’n Guido Everaert ons zijn perverse versie in de maag splitsen! Groot gelijk, Guido Eveaert, dat je die Guido Everaert (en alle andere ketters!) op zijn nummer zet!

LINKS:

Binnenkort exclusief op Radio Plasky: meer over onze grote held Johannes Van Dam!

Advertenties

4 gedachtes over “Keizers & ketters

  1. verse, daarmee bedoelde ik zelf gemaakte, eerder dan die harde industriële ondingen. Dat van die eieren, tja… Blij dat jullie altijd weer op de essentie concentreren.

  2. Guido heeft gelijk: het is zó onfair dat jullie muggenziften op zijn column die enkel bestaat uit muggenzifterij.

    Een ander probleem met de column is de No True Scotsman die er impliciet in zit vervat: middelgrote chefs moeten van de klassiekers afblijven, grote chefs mogen er wel hun eigen invulling aan geven*. Hoe herken je een grote chef? Doordat diens eigen invulling van een klassieker een meerwaarde toevoegt. Met andere woorden, als je eigen invulling van een klassieker geen meerwaarde toevoegt, ben je geen grote chef en kan je beter geen eigen invulling geven aan klassiekers. Of nog korter: als de klassieke versie beter is dan jouw versie, serveer dan liever de klassieke versie. Wat een vernieuwend inzicht!

    *de tweede premisse is niet expliciet, maar aangezien Peter Goossens expliciet als voorbeeld wordt genoemd, en Peter Goossens nog geen jaar geleden een kookprogramma had dat gebaseerd was op een eigen invulling van de klassiekers, durf ik dit standpunt wel toeschrijven aan Guido.

  3. Ja dat gladiatorengevecht tussen de strawman en de no true scotsman is telkens weer spannend.

    Laten we het eens over stijl hebben: ” ‘Restaurants’ – en de aanhalingstekens staan er bewust – “, dàt is pas een draak. Guido Everaerts smaak of kookkunst zal me worst wezen maar al dat ge(sic), ge”euhm” of ge-pun intended- komt me de strot uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s