Niet onbevangen, maar wel goed onvoorbereid!

Wij zouden wat vaker alle artikels van één journalist moeten herlezen. Wij hebben dat net gedaan voor een onderzoek van Plasky Statistics, met de schrifturen van Ine Roox. Wij zullen die ervaring niet prettig noemen, maar leerzaam was ze wel.

Wat nog het beste meeviel, was het herlezen van haar televisiekritieken. Roox schreef er drie het afgelopen jaar, niet toevallig over drie programma’s waarin Vlamingen het Zwarte Continent aandoen, want sinds gisteren is wetenschappelijk bewezen dat Ine Roox dat zelf ook af en toe doet en dus wat men noemt ervaringsdeskundige is.

Belangrijk voor Roox is dat de reizer goed voorbereid is. Hij mag onbevangen zijn, maar niet onvoorbereid.

Over Dr. Livingstone (21 december 2012):

Ik had bij voorbaat reserves. Omdat ik moeite heb met de zoveelste uitwerking van het concept ‘onbevangen reizen’ (al te vaak een synoniem voor onvoorbereid reizen).

Deze uitzending moet een onuitwisbare maar traumatiserende indruk op Roox hebben nagelaten. Want in al haar volgende recensies duikt die dekselse Dr. Livingstone weer op!

Over Convoy Exceptionel (19 april 2013):

Was het niet een beetje naïef om ervan uit te gaan dat een auto in Afrika invoeren ‘wel iets zal kosten’, maar vooraf niet te controleren welk douanetarief Tanzania voor auto’s hanteert? […] Maar allicht was een grondiger voorbereiding niet ‘onbevangen’ genoeg voor de programmamakers. Die betrappen wij wel vaker op een voorliefde voor de naïeve, blanke kijk op Afrika – dat was ook zo in Dr. Livingstone, het programma met Philippe Geubels en Martin Heylen.

Over Reizen Waes (12 september 2013):

Deze productie is grondig voorbereid, en dat loont. Hoe groot is het contrast met de miskleun Dr. Livingstone, waarin Martin Heylen en Philippe Geubels elkaar vorig tv-seizoen tegemoet reisden in Afrika. Dat was de zoveelste uitwerking van het concept ‘onbevangen reizen’, dat in hun geval neerkwam op totaal onvoorbereid reizen.

Als er nog recensenten op zoek zijn naar een nieuwe invalshoek voor hun volgende pennenvrucht: herlees uw oude pennenvruchten en kopieer waar mogelijk.

Maar wij willen ook niet onvermeld laten dat dr. David Livingstone, de échte, een kanjer was in vele zaken, maar niet in het meticuleus voorbereiden van zijn reizen. Het lukraak en zonder enige terreinkennis intrekken van een exotisch continent was een populaire activiteit in de negentiende eeuw, en zij had aan Livingstone een getalenteerd en gepassioneerd beoefenaar.

Zijn eerste expeditie, die de Zambezirivier moest verkennen, slaagde er niet in om de Zambezirivier te verkennen. Zelfs naar negentiende-eeuwse normen werd deze reis als een mislukking beschouwd. Wij vinden het nog knap dat Livingstone zijn reis overleefde, iets waar bijvoorbeeld zijn vrouw niet in slaagde. Maar de standaarden lagen hoog in de negentiende eeuw.

Zijn tweede expeditie, naar de bronnen van de Nijl, gokte jammerlijk fout op de locatie van deze bronnen. Livingstone banjerde jaren doelloos rond in de wildernis en geraakte totaal afgesneden van de buitenwereld. Hij stierf tijdens deze lang uitgesponnen expeditie voor hij de bronnen vond. Dat kwam omdat de bronnen er simpelweg niet waren, maar Livingstone weigerde zijn speurtocht op te geven omwille van zo’n futiliteit.

Dat was nog eens een onbevangen reiziger! Wij kunnen ons vergissen, want wij zijn natuurlijk geen media- of Afrika-experten zoals Roox, maar volgens ons zou dat gewéldige televisie hebben opgeleverd.

Hier kan geen Tom Waes tegenop.
Hier kan geen Tom Waes tegenop.

Een gedachte over “Niet onbevangen, maar wel goed onvoorbereid!

  1. “Wij zouden wat vaker alle artikels van één journalist moet herlezen”???

    Ik zou wat vaker de uitzendingen van deze zender moetEN herbeluisteren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s