Buitenlandverslaggeving volgens Tom Naegels

Om nog even door te drammen over dat mediadebat, deze exclusieve uitzending.

Op een bepaald ogenblik gaat het debat over buitenlandverslaggeving, en wat is het jammer dat het videoverslag die passage niet volledig toont. Tom Naegels, nog steeds ombudsman van De Standaard, wordt er in het defensief gedrongen en begaat onder die druk tamelijk spijtige uitspraken. Zoals:

Wij hebben een aantal eigen correpondenten, in het Midden-Oosten… Wij hebben een deskredacteur die Afrika volgt, maar die wel heel dikwijls naar Afrika gaat en waarvan je bijna kan zeggen: dat is een correspondente. Zij woont er niet, maar zij komt er zo dikwijls dat ze er een uitgebreid netwerk heeft, enzovoort. Voor Italië, dat is dezelfde, maar goed, dat is een persoonlijke interesse van haar dus zij volgt dat…

We zullen het hier niet hebben over die correspondent in het Midden-Oosten, die geen correspondent maar een freelancer is. Het betreft hier overigens de beroemde Jorn De Cock, over wiens vreemde freelancecapriolen wij al eerder berichtten.

Laten wij ons focussen op de deskredacteur die Afrika volgt, en ook Italië, en trouwens ook, maar dat zegt Naegels er niet bij, grote stukken van het Midden-Oosten. Dat is Ine Roox. Ha, Ine Roox…! Daar zouden wij verhalen over kunnen vertellen! Maar roddelen, daar doen wij niet aan. Wij beperken ons tot de feiten en de cijfers.

Is Ine Roox werkelijk zo goed als een correspondent ter plaatse? Dat is wat Naegels suggereert, en wij zijn dol op dergelijke suggesties, omdat ze zo makkelijk te weerleggen zijn met een beetje zoekwerk. En daarom hebben wij de freaks van Plasky Statistics nog eens uit hun kot gelaten.

Het voorbije jaar heeft Ine Roox voor De Standaard 156 artikels geschreven. Niet slecht, Ine! 49 van haar artikels behandelen Afrika, 52 gaan over Italië en 30 hebben het over het Midden-Oosten. Er zijn ook nog 24 artikels over andere onderwerpen, van vrouwenrechten tot televisieprogramma’s. Maar tiens — eigenlijk is dat niet zo gek veel over Afrika. Afgaande op het aantal artikels, zouden wij haar eerder deskredacteur Italië noemen. Ja, Ine mag met haar persoonlijke interesse nogal haar gangen gaan bij De Standaard.

Over welke regio's schrijft Ine Roox artikels?

Maar goed, Afrika dus, dat prachtige continent. Roox schrijft het liefst over Egypte, op ruime afstand gevolgd door Congo en Zuid-Afrika. Grote lappen van Afrika blijven buiten beeld, zoals de volledige Sahel en West-Afrika. En dan hebben we het er nog niet over dat die artikels over Marokko slechts over een vrijgelaten pedofiel gingen.

Over welke Afrikaanse landen schrijft Ine Roox artikels?In hoeveel van die landen was Ine Roox afgelopen jaar ter plaatse? Dat weten wij niet, Buitenlandse Zaken wou ons geen kopie van haar paspoort sturen. Dus hebben wij ons gebaseerd op de vermeldingen in de artikels zelf. Dat geeft het volgende interessante resultaat.

Waar schrijft Ine Roox haar artikels?Wow! Ine Roox heeft het afgelopen jaar één keer als correspondent geschreven vanuit Afrika! Wat heeft Tom Naegels een goed zicht op de activiteiten van de buitenlandjournalisten, zeg. Of wat weet hij er goed een misleidend beeld over op te hangen.

Later in het debat stelt Naegels de retorisch bedoelde vraag:

Waarom doen we het dan?

Hij bedoelt: waarom anders dan uit journalistieke ijver zouden wij buitenlandverslaggeving brengen, als het toch zo duur is en geen lezers interesseert?

Maar die vraag is niet retorisch. Wij zullen u het antwoord geven:

De Standaard doet uitsluitend aan buitenlandverslaggeving om haar imago van kwaliteitskrant hoog te houden.

Hier spreekt niet ons cynisme; hier spreken enkele journalisten van De Standaard zelf. Op café weliswaar. Kijk, zijn we toch nog aan het roddelen.

Ine Roox in Afrika (Bukavu). Geniet van dit beeld, het is een zeldzamemomentopname.
Ine Roox in Afrika (Bukavu). Geniet van dit beeld, het is een zeldzamemomentopname.

LINKS:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s