Depressieve lieden

Hoe zou het nog zijn met Wendy, denken wij, en dan bedoelen wij: met Wendy Kroy.

Wij vermoeden dat het goed gaat met Wendy. Daar zijn wij blij om. Wij hebben in al die jaren dat wij Wendy’s blog trouw lazen een zekere platonische affectie voor haar ontwikkeld. Het is altijd leuk als het goed gaat met mensen waarvoor je een platonische affectie hebt ontwikkeld.

Toch is het ook spijtig dat het goed gaat met haar. Toen Wendy overhoop lag met haar partner, haar werk, haar gezin en alles waarmee een mens overhoop kán liggen, schreef zij daar mooie stukken over. Niet altijd heel literair, maar wel altijd heel echt en heel rauw en heel emotioneel. Wij lazen dat graag.

Nu het goed gaat met Wendy, schrijft ze nog steeds, maar anders en over andere dingen. Veel over feminisme, vooral. Ze heeft ook al columns gepubliceerd in De Morgen en op Apache. Lezen wij die stukken van de relatief gelukkige Wendy graag?

Bof… Als wij het lezen, is het uit affectie voor Wendy. Nu het beter gaat met Wendy, gaat het minder met haar schrijven, vinden wij.

Zo las ze vroeger:

Dit is voor de nachten van groot verdriet, van diep zinken en een lege fles. Van verlangen zo hard, dat het pijn doet in je borst. Voor de eenzaamheid die je maag samentrekt en later merk je dat je huilt of huilde.

Nu leest ze zo:

Een ander heikel punt in de wetenschappelijke methodiek die gehanteerd wordt is de manier waarop de sprong gemaakt wordt van de constatering van een bepaald feit naar de conclusie die er aan wordt vastgemaakt.

U begrijpt wat wij bedoelen. Maar gelukkig zijn er altijd mensen met wie het niet goed gaat.

Zo ontdekten wij Maarten De Gendt, die schrijft over zijn burn-out. Zijn stijl is heel anders dan die van Wendy, veel descriptiever, maar het is interessant en leest prettig.

En er is nog steeds San F. Yezerskiy. Zijn stuk van eergisteren was het zwaarmoedigste dat wij in lange tijd van hem lazen. Het was, niet toevallig wellicht, ook het beste dat wij in lange tijd van hem lazen.

Ja, er zijn altijd mensen met wie het niet goed gaat. Gelukkig.

LINKS:

3 gedachtes over “Depressieve lieden

  1. Uiteraard. Maar vergeet de derde zin uit onze uitzending niet. Wij Plasky’s, diepmenselijk, gevoelig en empathisch, hebben alle begrip voor de prioriteiten die u stelt.

  2. De ironie is wel dat ik – en ik nodig u uit mijn laatste column voor Apache te lezen als bewijs – sinds september terug de literaire pen ter hand heb genomen. Men kan zich even warmen aan het vuur der ijdelheden (niets menselijks is mij vreemd), maar uiteindelijk is mijn ego te klein om mezelf tevreden kunnen te kunnen stellen met de positie van onbetaalde bladvuller. Plak daar nog even de vaststelling aan dat die inderhaast geschreven stukken (vooral De Morgen is daar kampioen in: ’s middags vragen of je tegen 18h ’s avonds nog even een meninkje wil schijten in 700 woorden) niet eens het bureau van de eindredacteur passeren (hey, gratis betekent dus wel degelijk dat het ons als medium niets mag kosten) waardoor je spel- en schrijffouten en verwrongen zinnen in al hun glorie in de krant of op de site staan, en het plaatje is compleet.

    Nu nog even de reflex om geen ‘ja’ meer te zeggen als ik bedoel ‘kust mijn kloten’ en we zijn er.

    Wil ook nog even een kaarsje branden voor het verschijnen van een nieuwe editie van De Brakke Hond, alwaar één van mijn kortverhalen stof ligt te vergaren in de inbox van mijnheer Breukers. Oh, en mocht u een geschikt medium kennen om een aantal kortverhalen verspreid te krijgen (liefst tegen een minieme vergoeding) laten jullie het mij dan weten?

    Jullie toegenegen Wendy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s