Van horen zeggen

De titel staat tussen aanhalingstekens. De eerste zin van de inleiding begint met: “Volgens de Duitse krant Die Welt…

Dat boezemt al weinig vertrouwen in. In de rest van het artikel (inleiding + drie paragrafen) lezen wij “De Duitse krant Die Welt schrijft dat…”, “Het blijkt niet helemaal duidelijk wat…”, “er wordt vanuit gegaan dat…” en “Naar verluidt…” We tellen ook zes keer het werkwoord ‘zouden’.

Er staan in het artikel maar twee zinnen die zonder een slag om de arm te houden een feitelijke situatie beschrijven. En dat is bij minstens één van de twee nauwelijks gerechtvaardigd.

Kijk, als je het niet weet, is dat niet zo erg. Schrijf er dan gewoon niet over.

LINKS:

2 gedachtes over “Van horen zeggen

  1. Het gebeurt maar heel zelden, om niet te zeggen nooit, dat gebeurtenissen vanaf het begin correct worden ingeschat. Een journalist die zijn kijk op de werkelijkheid voorwaardelijk weergeeft, is betrouwbaarder dan iemand die, onbewust gedreven door zijn eigen aanvoelen, een werkelijkheid creëert die de lijn van zijn denken of die van de lezers volgt.

  2. Een journalist moet toch ergens het verschil kunnen maken, Francis. Gewoon verwijzen naar een artikel elders en dat volstouwen met voorwaardelijke wijs is een erg zwak bod. Dan heb ik ook liever dat men er niet over schrijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s