Een greep uit de week

Het is zomer en ons redactielokaal moet dringend herschilderd worden. De muren zijn eierschaalwit met krijtrotswitte chambranten en plinten, en het plafond is kokkelschelpwit.

Maar onze hoofdredacteur wil porseleinwitte muren, melkkwartswitte chambranten en een kokoswit plafond. En dus heb ik me, heeft hij me aan het schilderen gezet.

Leuke klus is dat, maar erg tijdrovend. Daardoor had ik deze week nauwelijks tijd voor de radio te zorgen. Jammer, want ook deze week weer bood De Standaard heel wat mogelijkheden tot briljante uitzendingen. Zo had ik graag iets willen brengen over:

  • Dat ongelooflijke stuk van Stijn Cools in De Standaard over de al dan niet armoedige wijk Beekveld. Cools gaat op veldonderzoek, maar verzwijgt tot in de laatste paragraaf dat dat eigenlijk zinloos is omdat de cijfers zich logisch laten verklaren. Zijn reportage bevat nauwelijks inhoud, maar wel deze fantastische zin:  “Afgezien van een rondslingerende pmd-zak met Jupiler-blikjes valt er weinig te merken van (kans)armoede.”
  • Het stuk in De Standaard van Ine Roox, toch al niet onze favoriete buitenlandjournaliste, over drones in Jemen. De titel luidt: “Drones voeden terreur in Jemen” en in de inleiding schrijft Roox: “Amerika voert de aanvallen met drones nog op, terwijl de doden door onbemande vliegtuigjes jihadi’s juist nog verbetener maken.” Straffe stelling, maar die blijkt, alweer in de laatste paragraaf, volledig gebaseerd op het persoonlijke aanvoelen van één man. Heeft Roox ooit een ernstig rapport gelezen over de pro’s en contra’s van drones in de strijd tegen terreur? Iets over Jemen? Wij vermoeden ernstig van niet. Hier Ineke, leesvoer om je in te werken: Why Drones Fail en Why Drones Work.
  • Dat ingezonden opiniestuk van David Dessin (wie?), die vanuit misplaatste morele verontwaardiging iets schreef waarin werkelijk geen énkel argument intellectueel correct was of terzake deed. Oh, Dessin is ‘filosoof’? Aan een Vlaamse universiteit? Ja, dat verklaart veel, veronderstel ik.
  • Iets over eender welk opiniestuk van Bart Sturtewagen in De Standaard. Het blijft merkwaardig hoe hij over boeiende tijden zo’n nietszeggende dingen weet te schrijven.

Onze hoofdredacteur heeft al vaker geopperd dat er in de zomer geen kranten zouden moeten verschijnen. We kunnen inderdaad best twee maanden zonder sudoku’s en Garfieldgags.

LINKS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s