Poëzie is veeleisender dan proza

Marc Vanfraechem is soms een scherp waarnemer en dat kunnen wij waarderen. En wat wij ook waarderen, is de kille arrogantie waarmee hij zijn opmerkingen neerschrijft. Er is natuurlijk ook veel aan Marc dat wij niet waarderen, maar daar gaan we vandaag niet op in, de bedoeling is deze uitzending kort te houden.

Marc stelt zijn waarnemingen te boek in blogposts, die soms een beetje naar essays neigen. Dat is goed. Het moet niet allemaal in 140 tekens. Hij strooit graag culturele referenties in het rond, soms nogal overbodig, maar ook dat is goed. Marc schrijft vlot en wij gunnen iedereen zijn intellectuele ijdeltuiterijtjes.

Wat wij hiermee willen zeggen is: Marc, die lange, beschouwende stukken vol citaten van buitenlandse wijsgeren, wij lezen dat graag. Doe zo verder, doe waar je goed in bent. Age quod agis.

Maar doe alsjeblieft niet waar je niet goed in bent. Schrijf proza, geen poëzie. Je wil het misschien niet eens poëzie noemen, Marc, maar wij bedoelen: geen gedichten. Geen puntverzen, geen gelegenheidsverzen, geen combinatie van beide, niets! Alleen proza! Anders krijgen we dit, nietwaar.

Bij de MR krijgt een stupide gans
als Gaëlle Smet geen tweede kans
maar bij de VLD
viel voor Brusseel het nog wel mee

Wat een zootje is dat, Marc! Wij struikelen met zoveel geweld over het gebrek aan ritme, dat we het rijm nauwelijks nog opmerken! Wij hadden gehoopt dat iemand die zo ijverig koketteert met de klassieken, meer respect zou opbrengen voor een klassieke literaire waarde als het metrum.

Maar het is niet erg dat je voor geen meter kan dichten, Marc. Aanvaard van ons gewoon dit welgemeend advies: doe het niet.

LINK:

4 gedachtes over “Poëzie is veeleisender dan proza

  1. Bedankt voor de lof, anoniemen, maar misschien moeten jullie toch eens leren lezen volgens de accenten van een tekst? Dat is in het Nederlands vaker zo.
    Overigens, als wij het over moderne poëzie zouden moeten hebben, dan spelen rijm noch metrum noch accenten nog een rol, en kunnen wij volstaan met een lauwe, halfweg filosofisch aandoende, korte, maar gevoelige mededeling.

  2. Nog een kleine opmerking: bij de laatste honderd bezoekers van mijn blog (verder dan honderd kan ik niet zien, omdat ik natuurlijk niet wil betalen voor een onnozel tellertje), waren er welgeteld vier die als referral “plasky” hadden. Ik hoop dat er dat in de toekomst meer worden.

  3. Volgens onze gegevens gaat het nu al om niet minder dan veertien mensen die via onze zender je blog hebben bezocht. Met wat geluk zitten daar flink wat onverlaten tussen die dat meerdere keren hebben gedaan, want anders zouden wij (minstens!) veertien luisteraars hebben, een onaanvaardbaar hoog aantal volgens onze hoofdredacteur. Maar wij zien dat u zelf al vier keer via uw statistiekjes bij ons bent komen luisteren, dus wij hebben er goede hoop op.

    Als wij het over moderne poëzie hebben, dan spelen rijm noch metrum een rol. Inderdaad. Omdat hier wel gerijmd wordt, kunnen we dat genre gelukkig uitsluiten. Blijven we dus zitten met dat metrum. Ik weet niet wat u precies bedoelt met ‘lezen volgens de accenten van een tekst’, want dat is precies was wat ik vruchteloos heb geprobeerd met uw versje. Wellicht dan, helpt het als u leert schrijven met de juiste accenten van een tekst.

  4. Goed zo, ik kijk dat straks na, want intussen zijn het er misschien nog meer dan veertien geworden. Anderzijds begrijp ik dat u metrum en ritme inwisselbare begrippen vindt, en al zijn die inderdaad niet los van elkaar te beschouwen, identiek zijn ze toch niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s