Nieuws op alle fronten

Die troonsafstand van de koning, daar moet onze kwaliteitspers lang op hebben zitten wachten. Als u het ons vraagt, lagen er heel wat stukjes al maanden klaar om gepubliceerd te worden, ergens in een schuif, net zoals dat gaat met obituaria. Dat lijkt handig, en dat is het ook, maar er is ook een opvallend nadeel.

Het aantal schuifjes op een redactie is namelijk beperkt. Sinds Corelio Concentra heeft opgeslokt mogen we eindelijk openlijk zeggen dat de Vlaamse media in crisis verkeren, en waar er crisis is, wordt er bespaard. Onder meer op schuiven. Het is altijd makkelijker besparen op schuiven dan op journalisten.

Nu is het zo dat zich regelmatig nieuwe kandidaten voor die schuiven aanmelden. Elke week komen er mensen bij die elke dag zouden kunnen doodvallen (of abdiceren), en waar dan stukken over moeten verschijnen. Maar omdat het aantal schuifjes zo beperkt is, moeten er regelmatig ook stukken uit verwijderd worden.

Anders zouden de schuiven overvol raken, blokkeren en dan zou de hele redactie in chaos vervallen. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom is het begrijpelijk dat redacties nerveus worden als sommige stukken té lang in de schuif blijven liggen. En hoe lang lag Albert II daar al zeg? Al járen gaan er geruchten over zijn aftreden, en al die járen lag hij dus kostbare plaats in te nemen in die redactieschuiven.

De opluchting eergisteren op alle redacties moet enórm geweest zijn. Kijk maar in De Morgen van de volgende ochtend: negen artikels, twee columns, zeven kortere stukjes. En een hele rits citaten en foto’s en cartoons, natuurlijk. De Standaard hebben we niet durven openslaan. Maar met één blik op de toegevouwen krant gokken we: een dertigtal grotere en kleinere artikels over de troonsafstand.

Op de VRT eergisteravond: om zes uur een speciaal nieuwsbulletin over de troonsafstand. Dat duurde een half uur. Om zeven uur dan Het Journaal: méér dan een uur over de troonsafstand. Toen hebben wij het opgegeven, maar in de wetenschap dat er ongetwijfeld op alle zenders nog urenlang doorgeëmmerd zou worden over die troonsafstand.

Ook gisteren ging het in Terzake nog over de troonsafstand en vanochtend stonden de gazetten nog vol met opvolgingsstukken, zowel in de Morgen als De Standaard nog een tiental artikels. Wij hebben eerlijk gezegd een beetje schrik voor de weekendkranten.

Die schuiven moesten leeg, zoveel is duidelijk. Een andere reden kunnen wij niet bedenken. Want alles welbeschouwd verandert er natuurlijk nauwelijks iets. Hoogstens een postzegel en wat euromuntjes. Veel geblaat over weinig wol, zou kozijn Willy zeggen, die nooit echt goed is geweest met spreekwoorden.

Enfin, als die schuiven maar leeg geraken, nietwaar. Als binnenkort tante Fabi er het bijltje bij neerlegt, dan is er misschien eindelijk genoeg plaats om een paar hagiografische beschouwingen over onze hoofdredacteur klaar te leggen. Hij heeft natuurlijk een ijzeren gestel, dat klopt, maar ik hoorde hem vorige maand toch eens hoesten.

En als die hele troonsafstand één ding heeft aangetoond, dan wel dit: je kan maar beter grondig voorbereid zijn op het afscheid van grote figuren.

Advertenties

4 gedachtes over “Nieuws op alle fronten

 1. Uw bericht is even overbodig als de rest van de berichtgeving over het koningshuis. Dat doet ons werkelijk deugd. Nog zo’n artikel en u schopt het tot gesteld lichaam.

 2. Uitzending. Niet artikel, maar uitzending. Wij zijn een radiozender, namelijk.

  Verder zijn we blij dat één van onze uitzendingen u eens deugd doet; u klinkt de laatste dagen alsof u het kan gebruiken (maar wanneer onze redactie zoiets zegt, is dat natuurlijk een compliment).

 3. Vroeger was het beter, je draaide de ether open en je hoorde één van de broers je het gevoel geven dat er toch mensen waren die wisten wat er mis was. En alles was goed

  Maar nu. Nu is Marijke haar gras blijven groeien en loeit ze te luid voor commentaren.

  Zij verdient een podium dat groter is dan het bierbakkenpodium der radiocommentator. Zij verdient haar eigen zendtijd, zij verdient enkele kilometers te mogen lopen in de schoenen van de Heer Plasky.

 4. Dirk, jongen, voor één keer laten we dit soort gewauwel in onze ether toe, omdat het als voorbeeld kan dienen voor andere luisteraars: druk jezelf kernachtig en duidelijk uit. En laat die genitieven achterwege als je de morfologie ervan niet snapt.

  Verder hebben wij er geen idee van wat u bedoelt, maar we veronderstellen dat het onzin is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s