Communicatiewetenschappen voor absolute beginners

Sommigen zouden beter wat vaker op onze zender afstemmen. Toegegeven, prettig is dat niet altijd, maar bijwijlen zouden ze er toch wat van opsteken.

Zo moest liberaal denker Andres Tirez onlangs toegeven dat hij iets had geleerd van de mededeling dat media vaak wachten op politiek of televisie om nieuws op te pikken dat een concurrerend medium heeft gebracht. Pijnlijk hoor. Radio Plasky had het daar vijf jaar geleden al over.

Nu weer moeten wij hem onderwijzen in een discussie waarvan we dachten dat die al eeuwenlang beslecht was: zijn vorm en stijl belangrijk voor een boek, of is de inhoud het enige dat telt?

Tirez, die zich graag als rationeel en cerebraal man profileert, poneert ferm dat vorm en stijl totaal bijkomstig zijn. “Voor wie wil weten”, voegt hij er quasi-intellectueel aan toe. Tegenover de stelling “Een goed idee dat slecht wordt verwoord is een slecht idee” plaatst hij: “Een goed idee dat slecht wordt verwoord is een slecht verwoord goed idee. Het zal niet opgepikt worden maar [het] idee blijft goed.”

Dat soort uitspraken lijkt alleen maar intelligent. Wie zo over boeken spreekt, snapt namelijk niet wat een boek feitelijk is. Toch een lelijke knauw voor het intellectueel image, dunkt ons.

Want een boek heeft precies de bedoeling om ideeën te doen oppikken. Een boek is een communicatie-instrument. Een slecht geschreven boek, dat er niet in slaagt om zijn ideeën te doen oppikken is dus een slecht boek, omdat het zijn belangrijkste doelstelling niet realiseert.

Tot zover. Geen dank, Andreas. Vergeet onze golflengte niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s