De juiste titel

Wij hebben in het algemeen tamelijk veel sympathie voor Georges Timmerman. Hij heeft een mooie staat van dienst, hij is in het algemeen goed gedocumenteerd, hij rookt pijp. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet een beetje moet opletten met wat hij schrijft. Timmerman heeft de laatste tijd de vervelende gewoonte ontwikkeld om zijn artikels voor Apache titels mee te geven die altijd nét iets te spectaculair klinken.

Timmermans truuk (of die van zijn eindredactie, maar omdat Timmerman hoofdredacteur is, is het hoe dan ook zijn verantwoordelijkheid) bestaat er in titels te bedenken die iets dubbelzinnigs hebben. De titel suggereert een schandaal dat helemaal niet uit het artikel zelf blijkt. En net wanneer je wil besluiten dat de titel een vuige leugen is, moet je vaststellen dat hij toch ook nét iets anders geïnterpreteerd kan worden, zodat hij eigenlijk toch wel weer klopt. Min of meer.

Vandaag publiceerde Timmerman een artikel met de titel De Hollanders achter de geheime Sinksensfoordeal. Wanneer je dat leest, denk je dat het eigenlijk Hollanders zijn die in het geheim deze deal beklonken hebben, of er op z’n minst stevig profijt uit trekken. Maar dat blijkt helemaal niet uit het artikel; Timmerman probeert het zelfs niet te suggereren. Er zijn een aantal mensen bij de deal betrokken die in vastgoed zitten, en via dat vastgoed zijn ze verbonden aan Hollanders die ook in vastgoed zitten. En ze hebben allemaal politieke connecties.

Daar komt het wel zo’n beetje op neer. Tja. Die titel klopt dus voor geen meter… tenzij… Ja, okay, zo kan je het óók lezen: de bewoners die de deal hebben gesloten kennen Hollanders, werken misschien zelfs voor Hollanders, dus op een bepaalde manier zitten die daar achter. Echt fout is die titel dus niet, maar wel hoogst misleidend. En het vervelende is dat Timmerman je dat keer op keer flikt.

In maart 2013 publiceerde Timmermans de driedelige reeks De oplichter en zijn politieke vrienden. Een titel die sterk suggereert dat de politieke vrienden de oplichter geholpen hebben (en dus ook oplichters zijn). Maar dat blijkt uit geen van de drie artikels. Het enige wat daaruit blijkt, is dat de oplichter politieke connecties heeft, en dat dat helpt om zijn slachtoffers te imponeren. Ja, okay, zo kan je het óók lezen.

In februari 2013 lazen wij van Timmermans’ hand het artikel Het verschil tussen een Fyra-trein en een Agusta-helikopter. De inleiding luidt als volgt:

Knoeien met aanbestedingen en smeergeld betalen. Dat zijn de gelijkenissen tussen de vermaledijde Fyra-treinen en de beruchte Agusta-helikopters. Met gebruikmaking van die twijfelachtige technieken worden beide producten geleverd door de Italiaanse overheidsholding en wapenfabrikant Finmeccanica.

Na zoiets gelezen te hebben verwachten wij op z’n minst dat Timmermans Finmeccanica zal beschuldigen van fraude of oplichting met de Fyra-treinen. Maar zelfs dat doet hij niet. Het blijft beperkt tot de opsomming van bekende fraudezaken, en de opmerking dat Finmeccanica toch op een vreemde manier dat Fyracontract heeft binnengehaald. Maar Timmerman schrijft er expliciet bij dat smeergeld daar niets mee te maken had. Maar het artikel heet dan ook Het verschil tussen een Fyra-trein en een Agusta-helikopter. Ja, okay, zo kan je het óók lezen.

En in januari schreef hij twee artikels met de titel Zaken zijn zaken: N-VA en PS vinden elkaar op Antwerpse vastgoedmarkt. Daaruit blijkt helemaal niet dat de partijen zaken met mekaar doen, wat je toch zou verwachten op basis van de titel. Timmerman beschrijft slechts dat er mandatarissen van beide partijen zich met vastgoed bezighouden in Antwerpen, en daar dus, niet zo vreemd, al eens zaken met mekaar doen. Ja, okay, zo kan je het óók…

Geachte mijnheer Timmerman, beste Georges, waarde hoofdredacteur: al die artikels zijn machtig interessant, want wij lezen graag over misdaad, maar laat alsjeblieft die misleidend spectaculaire titels achterwege. Het zijn geen geen nieuwsstukken, maar artikels met achtergrondinformatie, dus ze hebben dus ook geen nieuwstitels nodig.

Heeft u overigens enig idee waar wij nog een exemplaar van uw boek Het geheim van Belliraj zouden kunnen vastkrijgen?

Als Pieter Aspe er zó uit zou zien, zouden zijn boeken misschien ook spannender zijn.
Wij hebben deze foto al eens gebruikt, maar hij ziet er zo stoer uit, dat we dat met plezier nog eens doen.

LINKS:

2 gedachtes over “De juiste titel

  1. Ik vind dat u wel heel mild bent. Als Timmerman zijn stukken voor De Standaard had geschreven, had u hem met de grond gelijk gemaakt. Timmerman suggereert graag veel en sleurt er vaak een lading ‘verdachte’ figuren bij, maar bewijst bijna nooit iets. Ik ken zo nog wel een paar ‘onderzoeksjournalisten’ – en ze werken niet voor De Standaard en ze roken geen pijp.

  2. Luisteraars die ons te mild vinden: zo hebben wij het graag. Wij zijn het met u eens, we zijn te mild geweest. Wellicht lieten we ons misleiden door die pijp. Het zal niet meer gebeuren.

    Ik ben het niet met u eens dat Timmerman graag veel suggereert en dan niets bewijst. Hij suggereert heel weinig: hij schetst netwerken en milieus, zonder al te veel insinuaties. Dat is mij best. Het zijn die sensationalistische titels die mij op de zenuwen werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s