Gebeuzel, gebeuzel

Een tijdje geleden hadden wij er nog eens één aan de lijn. Een overenthousiaste journalist, die meende een Grote Scoop te scoren en nog eventjes, voor hem leek het pro forma, het verhaal kwam controleren. Het kostte ons flink wat moeite om hem zijn Scoop uit het hoofd te praten, die er helemaal geen was.

Een geval van hyperambitieuze interpretatie, die van een muggenlarf een kudde olifanten wou maken. Maar het betrof hier een stagiair, zo leerden wij later, en dan is dat best vergeeflijk. Wij zijn ook ooit enthousiast geweest. Typische jeugdzonde.

Vervelender wordt het wanneer volwassen journalisten die gewoonte aanhouden. Nemen wij Thierry Debels, schoolvoorbeeld van een hijgerige schandaaljournalist, die sneller boeken schrijft dan hij over zijn informatie kan nadenken — met de nodige gevolgen.

Het mooiste voorbeeld is natuurlijk zijn boek Hoe goed is het goede doel? Dat staaltje misinterpretatie van de financiële gegevens van een aantal ngo’s leverde hem rechtszaken van zowel 11.11.11 als Vredeseilanden op. Hij verloor ze allebei. Ook zijn boeken over het koningshuis braken geen potten (commercieel wel, naar het schijnt) en zijn publicatie over de financiën der Vlaamse popartiesten bleek een wel erg vertekend beeld op te hangen.

Debels kent zijn weg in het Staatsblad en kan een balans lezen, daar niet van. Maar hij snapt niet dat cijfers maar cijfers zijn, en dat het verhaal achter de cijfers is waar het om draait. Dat verhaal kan Debels gestolen worden: hij verzint liever zijn eigen verhaal. Veel spannender!

Zo heeft hij zich recentelijk op de auteursvereniging PEN gestort, en gekeken wat hij daar aan officiële informatie over kon vinden. Niet bijster veel, zo bleek, en in elk geval: niet zoveel als hij had moeten vinden. De administratie van PEN is een rotzooi en ze zijn met niets in orde, zo lijkt het wel.

Debels schreeuwt meteen moord en brand. Maar het enige pikante lijkt ons dat PEN geld heeft overgemaakt aan de G1000, terwijl die twee organisaties op dat moment door dezelfde persoon geleid werden: David Van Reybrouck. Het gaat niet eens om zoveel geld, 930 euro ocharm, maar inderdaad, dat is toch vreemd.

Niet dat Debels daarover uitleg heeft gevraagd aan PEN of Van Reybrouck, nee hoor: een… een… ja, een iets publiceren, dat wij in elk geval geen artikel durven noemen, vol insinuaties, dat ging veel sneller. En was des te onthullender natuurlijk.

Volgens ons blijkt uit al die schokkende en relevante onthullingen alleen maar dat ze bij PEN geen boekhouding kunnen bijhouden en dat de organisatie alvast administratief ontieglijk slecht beheerd wordt. Wie verbaast het, van een stelletje schrijvers en dichters?

Dat sommigen hierop springen om PEN zwart te maken, vinden wij een zwaktebod. Dat anderen een opzoeking in het Staatsblad al onderzoeksjournalistiek noemen, diskwalificeert hen finaal in de verdere discussie over de kwaliteit van de Vlaamse journalistiek.

joel en thierry

LINKS:

Advertenties

4 gedachtes over “Gebeuzel, gebeuzel

  1. “Debels heeft een schrijfstijl waar je onwel van wordt”, hihihi. Van zijn tronie trouwens ook.

  2. Heb even die Thierry Debels gegoogelt. Auw auw, fout type. Het obscene LDD broertje van The Spectator compenseert zijn gebrek aan intelligentie door branie, en vooral heel veel insinuaties.

  3. Hihihi. Ik vind die recensie van Lauwaert niet bijster goed geschreven. Teveel zinnen zonder werkwoord. Veel ook ook.

    Als er overigens spijkers op laag water moeten gezocht worden, komt men altijd eerst de snorkelende Frank Thevissen tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s