Zo links is De Morgen

Ja, De Morgen is weer links hoor. Het wordt ons van alle kanten in de oren getoeterd, dus het zal wel waar zijn. Vandaag nog een gebrekkige column van Karl van den Broeck moeten lezen over het thema. Met daarin deze gewaagde stelling:

In Vlaanderen moet je al blind zijn om niet te zien dat De Morgen zich tegenwoordig nog sterker profileert als een progressieve krant voor een jong, divers en stedelijk publiek.

Nóg sterker? Trouwe luisteraars herinneren zich dat onze neef Maurice enkele jaren geleden precies de omgekeerde vaststelling deed: juist omdat De Morgen zich hoofdzakelijk op een jong, divers en stedelijk publiek richt, was de krant steeds minder links geworden:

De Morgen is zich niet ook gaan richten op de ‘nieuwe petit bourgeois‘, ze is zich daar in hoofdzaak op gaan richten, zelfs wat inhoudelijke keuzes betreft. Met alle redactionele gevolgen van dien.

Is De Morgen nu opnieuw linkser geworden om hetzelfde publiek op een andere manier te behagen? Marketingtechnisch klopt hier iets niet, denken wij.

Ja, ze hebben die oersaaie brievenreeks gepubliceerd, eerst uit Brussel en dan uit Antwerpen. Ja, ze zijn in dure sterrenrestaurants gaan dineren om de honger der vierdewerelders te stillen. Ja, ze hebben het woord ‘allochtoon’ uit hun berichtgeving geschrapt. Maakt dat alles een krant linkser?

Volgens ons niet. In een heel interessant artikeltje op Apache gaat Tom Cochez in op de verslaggeving in (onder meer) De Morgen over het scholentekort in steden. Cochez haalt er de cijfers bij en toont aan dat het scholentekort vooral een probleem is voor kansarme gezinnen. Focus van de verslaggeving in De Morgen: blanke tweeverdienersgezinnen.

Zo links is De Morgen dus.

LINKS:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s