Everything else is public relations

Onderzoeksjournalistiek, allemaal goed en wel, maar we moeten daar wel een beetje intellectueel eerlijk in blijven. Die undercoverreeks van Joël De Ceulaer bij zijn wonderdokters, wie zat daar nu eigenlijk op te wachten?

De Ceulaer voert een persoonlijke kruistocht tegen alles wat hij pseudowetenschap noemt en dus ook tegen de pseudogeneeskunde. Dat is natuurlijk geweldig goed van hem, alleen moet wat ons betreft De Ceulaer die hobby niet teveel met zijn krantenwerk mixen. Maar wie luistert er naar ons, nietwaar? De Ceulaer alvast niet.

  • In de eerste aflevering ontmaskerde hij de praktijken van een arts die al in meerdere landen veroordeeld werd wegens kwakzalverij. Onthullend!
  • In de tweede aflevering toonde hij genadeloos aan dat homeopathie dichter aanleunt bij prietpraat over zelfontplooiing dan bij wetenschap. Schokkend!
  • In de derde aflevering demonstreert hij dat er charlatans bestaan die beweren dat je kanker kan genezen door emotionele conflicten op te lossen. Ongezien!

Voor deze reeks moest De Ceulaer bikkelhard undercover gaan. Want zo stelt de Journalistieke Code van de Raad voor de Journalistiek het:

Incognitojournalistiek, waarbij de journalist zijn hoedanigheid verzwijgt, verborgen opnames en aliasjournalistiek, waarbij de journalist bewust een andere hoedanigheid aanneemt, zijn slechts verantwoord indien de informatie niet op een andere manier kan verkregen worden en wanneer er voldoende maatschappelijk belang is. Bij aliasjournalistiek moet dat zelfs een gewichtig maatschappelijk belang zijn.

Nou nou nou. We zullen dan maar doen alsof de reactie van Laurette Onkelinx bevestigt dat het hier om een reeks van gewichtig maatschappelijk belang gaat, zeker?

Zijn pertintente onderzoeksjournalistiek kondigde De Ceulaer ettelijke keren gniffelend aan op Twitter, in bedekte termen. Het doet ons halsreikend uitkijken naar de toekomst:

De plannen van Joël De Ceulaer zijn geheim en dus spannend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s