Journalism is printing what someone else does not want printed

Onderzoeksjournalistiek, allemaal goed en wel, maar we moeten daar wel een beetje intellectueel eerlijk in blijven. Onze ogen gaan toch flink aan het rollen wanneer zij dit onder zich krijgen:

wetstraatgeflirtIk heb het natuurlijk niet over dat flauwe geflirt, want mijn eigen competenties op dat vlak reiken nauwelijks verder, maar wel over die “onze beste onderzoeksjournalist”. Kom zeg.

Om te beginnen was het nieuws dat Arco zelf meeschreef aan die Koninklijke Besluiten nauwelijks nieuws. Iedereen in dit land schrijft persoonlijk mee aan wetgeving die hem direct aanbelangt. Wie dat niet weet, heeft nooit een krant gelezen.

En dan het ‘onderzoek’. Ik ben benieuwd welk onderzoek Samyn gedaan heeft. Heeft hij dagenlang in archieven zitten graven? Heeft hij urenlang ingepraat op getuigen die hun mond niet wilden opendoen? Heeft hij bij talloze betrokkenen telkens snippers informatie losgepeuterd en die allemaal samengelegd tot het plaatje klopte?

Of heeft hij op een dag een telefoontje gekregen van iemand die voor hem een kant-en-klaar pakketje informatie had liggen, omdat hij correct had ingeschat dat De Morgen wel voor een karretje te spannen zou zijn wanneer iemand het ACW nog een extra oplawaai wou bezorgen?

Je wist hoe diep Samyn zich had ingegraven in de Belfius-affaire, toen de artikels over de offshoreconstructies van Belfius niet door onze beste onderzoeksjournalist, maar door Martin Buxant geschreven werden, en nog later Ann Van Den Broek het dossier opvolgde.

De journalistiek van Linda De Win bestaat natuurlijk uit geïmproviseerde interviews die nooit langer duren dan een politicus er zin in heeft. Dat staat inderdaad nóg verder af van wat onderzoekjournalistiek is. Misschien dat ze zich daarom vergiste. Keep on the good work, tous les two!

LINKS:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s