Venus in anoniem pakpapier

Men heeft altijd een streepje voor als men zijn klassieken kent. In tijden van Fifty Shades of Grey en soortgelijk zacht pornografisch ongein, leek het me daarom een goed plan het origineel eens ter hand te nemen: Venus im Pelz, door Leopold von Sacher-Masoch. Ik schafte me een paperbackeditie aan, in Engelse vertaling weliswaar, omdat ik tot mijn schade en schande de grootste taal van Europa niet voldoende machtig ben.

De voordelen van mijn exemplaar van Venus in Furs zijn velerlei: het eerste is onmiskenbaar dat het niet meer dan 160 bladzijden telt. Heel wat verteerbaarder dan de vuistdikke trilogieën (het zijn altijd trilogieën) die het genre vandaag teisteren en waarvan het lezen alleen al een zekere voorkeur voor lijden vereist. Nee, dan mijn Venus in Furs: enkele uren op de trein volstonden om me op te werken tot expert in de masochistische literatuur.

Deze expertise, en dat is het tweede voordeel, zal ik met veel arrogantie kunnen inzetten op het eerstvolgende feestje waar iemand durft beginnen over de boeken waarin arme klunzen zich onderwerpen aan rijke perverten. Het feit dat ik geen enkele tint grijs gelezen heb en dat ook niet van plan ben, zal mijn klinkende overwinning in het debat niet in de weg staan. Ik heb Venus in Furs gelezen, wie kan daar tegenop? Daarmee zullen die discussies snel afgerond zijn en dan kunnen wij ons wijden aan interessantere literaire vraagstukken: waarom wordt C.C. Krijgelmans niet meer geapprecieerd, bijvoorbeeld?

Ik dacht nog een derde voordeel te hebben ontdekt aan mijn Venus in Furs, en dat is dat deze editie in 1969 verscheen. In 1969 deed men nog niet aan conceptuele omslagbeelden met onscherp gefotografeerde handboeien. Nee, op de omslag van mijn boekje prijkt een fraaie illustratie van een bijzonder wulpse vrouw, slechts gehuld in heel veel maar toch heel weinig bont, en met een blik waarmee je het haardvuur kan ontsteken. Mijn boekje ziet er uit, inderdaad, als een ordinair sexromannetje.

Een voordeel leek me dat, omdat het me zou toestaan om op het openbaar vervoer mensen te shockeren die ongetwijfeld wel gehypete nonsens als Crossfire en Destined to hadden gelezen. En dat verschaft mij dan, en ik weet best dat dat tamelijk flauw is, een puberachtig plezier.

Dus nam ik op de trein van Antwerpen naar Brussel plaats tegenover een dame van middelbare leeftijd. Ik haalde mijn paperback tevoorschijn en begon ijverig te lezen. Tot mijn verholen genoegen zag ik de dame een afkeurende blik uitoefenen toen ze de sprekende tekening op de omslag zag.

Maar even later moet ze begrepen hebben welk boek ik precies aan het lezen was, want toen we Brussel-Noord binnenhobbelden en ik mijn lectuur dichtsloeg, kreeg ik een bemoedigende glimlach van haar. Hoogst verontrustend was dat – had ik de hele reis tegenover een vrouw gezeten die de beslist onprettige ideeën van von Sacher-Masoch wel prettig vond? Ik glimlachte ongemakkelijk terug en haastte me de trein uit.

Ik overweeg nu mijn boek van een anonieme omslag te voorzien, een kaftje van grauw pakpapier. Vrouwen die Fifty Shades of Grey inspirerend vinden, ach ja, tot daar aan toe, waarom ook niet. Zolang er niet over geredekaveld moet worden op feestjes of opiniepagina’s, is het mij allemaal best.

Vrouwen die Venus im Pelz inspirerend vinden, daar blijf je best zo ver mogelijk vandaan.

Advertenties

2 gedachtes over “Venus in anoniem pakpapier

 1. Wie is ‘Met’?
  “…en dat is deze editie in 1969 verscheen.” U schuwt duidelijk het experiment niet. Uw echte naam is C.C. Krijgelmans?
  “In 1969 deed men nog niet aan conceptuele omslagbeelden met onscherp gefotografeerde handboeien.” Aan conceptuele omslagbeelden doen… Tja.
  “Sexromannetje.” Oeps.
  “Een afkeurende blik uitoefenen.” Hoe doe je dat?
  Redetwisten ken ik. Wat is redekavelen?

 2. Die eerste twee gun ik u, een typfoutje en een anakoloetje. Ze worden verbeterd, hoor.

  Dat u het over een aantal stijlgerelateerde zaken niet met ons eens bent, pleit in ons voordeel, vinden wij.

  Dat wij ons vocabularium niet beperken tot de woordjes die u kent, pleit zeker in ons voordeel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s