Steengoede eindredactie

Bij de geschreven pers hebben eindredacteurs een ernstig onderschatte job, dames en heren. Ik zeg dat zonder ironie. Wie wordt er tegenwoordig eindredacteur? Veel te vaak mensen met een hogeschooldiplomaatje journalistiek, die hopen zo te kunnen doorgroeien naar wat zij denken dat echte journalistiek is.

Wat worden zij geacht te doen? Dt-fouten uit teksten halen. Maar dt-fouten opsporen, dat is ruw en zwaar werk, blauweboordenarbeid eigenlijk. Die moet natuurlijk ook gebeuren, en geen eindredacteur zal zich te goed voelen om een dt-fout te verbeteren. Maar de ware waarde van eindredactie zit in het vermijden en corrigeren van veel subtielere fouten.

Nemen wij bijvoorbeeld deze paragraaf van (sorry daarvoor) Bart Sturtewagen:

[Patrick Develtere] kan, op de keper beschouwd, niets anders dan de hele financiële impact en afwikkeling van de verbondenheid van het ACW met het Dexia-dossier op tafel leggen. De onderste steen moet boven komen. Ook als hij zelf niet weet hoe diep die onderste steen ligt en wie hem daar heeft verstopt. Weinigen in dit koninkrijk hebben een minder benijdenswaardige positie dan hij.

Wat is daar mis mee? Niet zo heel veel, eigenlijk. Maar dan wordt er, als eyecatcher voor de website, een fragment uit dit fragment gelicht:

De onderste steen moet boven komen. Ook als hij zelf niet weet hoe diep die onderste steen ligt en wie hem daar heeft verstopt.

Begrijpt u nog waarover dit gaat? Wij wel: over de nood aan een goede eindredactie.

Bart Sturtewagen is wat ons betreft sowieso een eyecatcher
Over de nood aan een goede hoofdredactie hebben we het in deze uitzending even niet.

UPDATE 09h50

En nu we het toch over eindredacteurs hebben: bij De Morgen mogen ze er eentje voltijds op Yves Desmet zetten, die na de regels van overeenstemming in getal nu ook die van overeenstemming in geslacht niet meer kent. Gisteren deed-ie het nog goed:

Yves Desmet tweetMaar vandaag liep het mis:

Yves Desmet tweet

Hier is een ernstige aanbeveling voor alle hoofdredacties (niet alleen die van De Morgen): stop met het aannemen van gerateerde journalisten als eindredacteurs. Neem in plaats daarvan eindredacteurs aan.

LINKS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s