Skip to content

Enkelvoud en meervoud met Yves Desmet

19 februari 2013

Vandaag in een opiniestuk van Yves Desmet:

Terwijl de beweging toch in de oprechte overtuiging blijft leven dat alles wat ze gedaan hebben strikt binnen de wetgeving is […].

Afgelopen weekeinde hebben de G20, de club van de rijkste landen, de intentie uitgesproken om het fiscale systeem onder handen te nemen […].

Als het ACW […] meent dat ze zich er nu kunnen van af maken met de stelling dat alles wat ze deden toch wel ‘wettelijk’ was, leven ze echt op een andere planeet.

Het is goed dat De Morgen de linkse ideologie weer aan de boezem drukken. Maar even belangrijk voor de krant is dat ze ook de eindredactie weer in ere herstellen.

LINKS:

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. Mieke permalink
  19 februari 2013 11:02

  Dit zijn geel taalfouten. Zie ook:
  http://www.vrt.be/taal/hun-zijn-haar

 2. 19 februari 2013 11:34

  Wie heeft het hier over taalfouten, beste Mieke? Het klopt dat wij in het algemeen geen geweldige voorstanders zijn van buitentekstelijke referenten, enkelvoudig of meervoudig, maar wij zouden zoiets nooit fout noemen. Desmet echter, is inconsequent: soms kiest hij voor binnentekstelijke, soms voor buitentekstelijke referenten, en dat binnen dezelfde zin.

  Waarom specifieert Desmet bijvoorbeeld in een bijstelling de G20 als een enkelvoud, als hij meervoudige referent voor ogen heeft?

  Waarom schrijft hij niet: “Terwijl de beweging toch in de oprechte overtuiging blijven leven dat alles wat ze gedaan hebben strikt binnen de wetgeving is”, als hij dan toch zo overtuigd is van die buitentekstelijke referent?

  Wij pleiten voor consequentie. En wie die consequentie consequent toepast, zal merken dat er opmerkelijk weinig ruimte is voor buitentekstelijke meervoudige referenten. De oplossing voor dit probleem ligt vaak voor de hand, maar een eindredactie moet haar willen zien: wanneer de auteur een buitentekstelijke referent gebruikt, is het vaak eenvoudiger en eleganter om die referent binnentekstelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s