Historisch perspectief

Het Vlaams Belang heeft balpennen uitgedeeld aan Brusselse leerkrachten. Dat is een goed idee in tijden dat de regering nauwelijks geld vindt om in onderwijs te investeren. De illustraties bij de pennen kunnen de leerkrachten helpen met het schetsen van een historisch perspectief, denkt het Vlaams Belang.

Vanzelfsprekend zijn wij fans. Maar wij vinden wel dat historisch perspectief in het juiste perspectief geplaatst moet worden.

De balpen die Vlaams belang uitdeelde1577 De Vlaming stampt de Spanjool buiten
Dit behoeft enige nuancering. In 1577 werd de Unie van Brussel gecreëerd (twee Unies zelfs). Dat was een overeenkomst tussen de verschillende Nederlandse provinciën om hun verzet tegen de Spaanse politiek wat te stroomlijnen. Maar de Unie van Brussel erkende wel de legitimiteit van het Spaanse gezag over de Nederlanden. De Zuidelijke Nederlanden bleven overigens ook na deze Unie(s) onder Spaanse controle staan.
Dus om nu te stellen dat de Vlaming de Spanjool buitenstampte in 1577, dat is toch niet helemaal correct.

1815De Vlaming stampt de Fransoos buiten
Ook hier is enige nuancering nuttig. In 1815 verloor Frankrijk de serie napoleontische oorlogen definitief. Het Congres van Wenen besloot dat Frankrijk daarmee ook de controle over de Zuidelijke Nederlanden verloor. Maar er vocht geen Zuid-Nederlands leger mee tegen Napoleon en Zuid-Nederlandse diplomaten haalden bakzeil tijdens de onderhandelingen van het Congres van Wenen.
Dus om nu te stellen dat de Vlaming de Fransoos buitenstampte in 1815, dat is toch niet helemaal correct.

1830 De Vlaming stampt de Hollander buiten
Misschien hebben we hier wat nuance nodig. Want het is toch vreemd om de onafhankelijkheid van Nederland in 1830 als een overwinning voor te stellen, als je eerder de annexatie in 1815 ook als een overwinning voorstelde. Het buitenstampen in 1830 werd uitgevoerd door de lokale bourgeoisie. Maar in 1831 moesten de Fransozen (die we in 1815 hadden buitengestampt) wel komen helpen om de Hollanders definitief buiten te stampen.
Dus om nu te stellen dat de Vlaming de Hollander buitenstampte in 1830, dat is toch niet helemaal correct.

1945 — De Vlaming stampt de Mof buiten
Toch even nuanceren: België werd bevrijd in 1944 en niet in 1945. Dat scheelde ons een onzalige hongerwinter, dus het is toch een belangrijk verschil. De bevrijding in 1944 gebeurde in hoofdzaak door het Amerikaanse en het Britse leger.
Dus om nu te stellen dat de Vlaming de Mof buitenstampte in 1945, dat is toch niet helemaal correct.

2011   De Moslim stampt de Vlaming buiten
Deze is natuurlijk wél helemaal correct. Wij Vlamingen zwoegen anno 2013 nog steeds onder het islamitische juk. Het beste bewijs is dat we deze chronologie van de Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd van rechts naar links moeten lezen — zoals in het Arabisch.

LINKS:

Advertenties

Een gedachte over “Historisch perspectief

  1. Bemerk tevens de geringe invloed van onze gerenommeerde modehuizen, parels aan de Vlaamse hardwerkende kroon, op de autochtone klederdracht. Zouden wambuis en hosen gedoogd worden aan het Vlaams loket of zou de kleurrijke en strakke kledij wijzen op een afwijkende obediëntie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s