Zo hoort het

Wij zijn gekend als een stelletje luie en luide klagers. En arrogant bovendien. Dat zijn wij inderdaad, wij doen niet eens moeite het te ontkennen. Zijn we te lui voor, en te arrogant. Maar deze accurate karakterschets werpt wel een leuke vraag op: hoe kan het dat onze nepredactie, die tot in het diepst van haar hart en nieren incompetent is, op onregelmatige tijdstippen katten bellen aanbindt en dan spijkers met koppen slaat?

Het antwoord is helaas niet dat wij in het geheim toch briljant zouden zijn, maar dat het vandaag lachwekkend makkelijk is de incompetentie van onze vaderlandse pers te demonstreren. Lees een artikel, denk er tien seconden over na, en controleer dan eens of al die zo stellig geponeerde waarheden wel waar zijn.

Wie dat doet, struikelt voortdurend over hele en halve leugens, vergissingen, nonsens en onduidelijkheden. Af en toe maken wij daar dan een prachtige uitzending over, al levert dat nooit wat op. De Bart Van Belles van deze wereld zijn dan wel omnipresent op kanalen als Facebook en Twitter, maar wanneer daar onze kritiek geëchood wordt, zijn ze plots verdacht onmededeelzaam.

Dat komt natuurlijk omdat wij zo weinig mogelijk luisteraars proberen bereiken. Dat helpt niet om een invloedrijke stem te worden. Maar onze hoofdredacteur wil het zo. Hij oefent zijn invloed op een andere manier uit, en trouwens ook op een ander niveau.

Toch doet het ons plezier dat anderen in de mot hebben gekregen dat wij met een minimum aan inspanningen af en toe fraaie resultaten boeken. Waarom zouden met mensen met meer talent, middelen en ambitie onze werkwijze dus niet overnemen? Enfin, overnemen – elk verstandig mens komt automatisch op dit idee wanneer hij een krantenartikel leest; het betreft hier geenszins het opstellen van de algemene relativiteitstheorie.

Zo schreef Peter Casteels voor Apache, het enige medium dat andere media met open vizier durft bekritiseren, een stukje dat wij graag zelf hadden uitgezonden. Over Bruno Tobback, die journalisten de mantel uitveegde omdat ze te weinig aan fact checking doen. Casteels deed wat elk journalist in zo’n geval moet doen: de argumenten die Tobback aanhaalt om zijn uithaal te staven eens controleren op hun waarheidsgehalte.

Het is ellendig dat zoiets moet komen van een piepkuiken dat voor een ondergefinancieerd medium schrijft (en niet van bijvoorbeeld de gerenommeerde Joël De Ceulaer, die het interview van Tobback afnam). Gelukkig heeft Apache toch meer lezers dan onze Radio luisteraars. Als Casteels en anderen op die spijker blijven hameren, mogen we hopen dat Bart Van Belle en de zijnen ooit het licht zullen zien. Of ontslagen worden.

Vraag ons niet waar we deze foto vonden. Liever hadden wij hem niét gevonden.

LINKS:

Advertenties

Een gedachte over “Zo hoort het

  1. Die foto maakt het compliment ietwat dubieus, al was het enkel bedoeld om dat volstrekt gedateerde beeld van mij te kunnen oprakelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s