Inzicht en katharsis

In een stukje in De Standaard, gelukkig niet eentje waarin hij Ombudspersoon speelt, zegt Tom Naegels al bij al zinnige dingen over de hetze over het gebrek aan algemene kennis van aspirant-leerkrachten. Naegels vraagt zich af hoe algemeen die veronderstelde algemene kennis eigenlijk echt is.

Denkt u dat er veel IT-consultants zijn die kunnen uitleggen waarom Malcolm X werd vermoord? Of veel chief financial officers, die zo kunnen zeggen wie Nehru was?

Ziehier een intellectuele publicist op zijn best. Middels twee retorische vragen houdt hij ons een spiegel voor, in de beste traditie der West-Europese intellectuelen. Want terwijl wij deze twee vragen proberen beantwoorden, vinden wij het antwoord op heel andere vragen. Niet over Nehru of Malcolm X, maar over onszélf. Aha! Inzicht verrijkt ons, katharsis overspoelt ons.

Deze briljante retoriek werkt natuurlijk alleen wanneer de vragen werkelijk goede retorische vragen zijn.

Dat zijn het hier niet. Want waarom, beste Tom Naegels, werd Malcolm X vermoord? Ik denk inderdaad niet dat er veel IT-consultants zijn die het weten, maar goed, per slot van rekening zijn politie, gerecht, en geschiedschrijving er ook nog steeds niet helemaal uit.

Politieke afrekening door de Nation of Islam? Persoonlijke afrekening door leden van de Nation of Islam? Samenzwering van de FBI? Of van een ander overheidsorgaan? Toch maar de drugsdealers? Laat het ons weten, Tom Naegels. Wij wachten op inzicht en katharsis.

LINKS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s