Skip to content

Een erudiet editoriaal

14 januari 2013

woest

Voor wie zich afvraagt wie Charles Woeste eigenlijk is of was: Brinckman refereert hier op erudiete wijze naar een Belgisch politicus uit de negentiende eeuw, die een naargeestige reputatie geniet.

Die dankt hij grotendeels aan zijn optreden in de film Daens. Priester Daens is in die film de goeie, en Woeste is één van de slechten. Wij vermoeden sterk dat Brinckmans kennis van de figuur Woeste op deze film gebaseerd is.

Niet omdat Woeste in werkelijkheid een sympathieke peer geweest zou zijn. Wel omdat het tamelijk stom is om te schrijven over de justitiële incarnatie van een man die minister van Justitie geweest is.

Dat was Woeste, in 1884, maar daar ging de film niet over, dus dat weet Brinckman niet. Tot zover de eruditie van Bart Brinckman.

Advertenties
2 reacties leave one →
 1. peeters permalink
  16 januari 2013 10:39

  Een aspect dat in deze – uiteraard grotendeels correcte – analyse niet wordt belicht: Brinckman heeft het woord ‘meteen’ niet gebruikt! Zoals in: ‘METEEN hebben we te maken met een justitiële reïncarnatie van…’ Dat is schokkend én innoverend. Gedurende lange jaren verving de man bijna alle bijwoorden door het fijne woord ‘meteen’ (vooral de bijwoorden die een causaal verband of een chronologische opeenvolging uitdrukken, denk aan bijgevolg, daarom, of vervolgens en daaropvolgend). Wat is hier aan de hand? Zoals eertijds de futuristen, hoopte ook Brinckman een suggestie van snelheid te wekken: kijk eens hoe rapide ik denk! ‘Meteen’ was hier geen stop-woord, maar een geef-maar-gas-begrip. Ook al raakte het voortdurend van de weg, het denken ging wél snel. Via de meteense wegen belandde Brinckman onophoudelijk in voorbarige conclusies. Aangezien Brinckman a) het begrip ‘meteen’ niet meer gebruikt, maar b) nog steeds grossieert in voorbarige conclusies, kunnen we alleen maar concluderen dat ’s mans vertrouwen in de eigen snelheid van geest tanende is. Zoals men boven de Moerdijk zegt: hij praat nog steeds poep, maar niet meer aan de snelheid van een diaree!

 2. peeters permalink
  21 januari 2013 06:01

  Geachte heren Plasky,

  Jullie worden gelezen! Door het slachtoffer van jullie kritiek :-) Hij heeft dit weekend voor het eerst het woord ‘meteen’ vervangen door, let op, ‘dadelijk’… Het klinkt niet beter, maar het is wezenlijk anders ;-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s