Jaaroverzicht 2012

Wij hebben een professionele hekel aan de jaaroverzichten die reeds eind december onze media teisteren. Want wie weet wat gebeurt er nog op 31 december om 23u58? Misschien wel iets superbelangrijks, en dan staat het niet in het jaaroverzicht. Wij vinden de klassieke mediastrategie betreffende jaaroverzichten dan ook erg dom.

Radio Plasky is verstandiger. Wij wachten met ons jaaroverzicht tot 1 januari, dat wil zeggen tot de eerste dag na 1 januari dat niemand op de redactie met een nieuwjaarsreceptiekater kampt. Vandaag is die mooie dag aangebroken.

Omdat we er anders niet uitraakten, heeft elke redacteur zijn eigen top-5 van belangrijkste feiten samengesteld. Voor de prijs van één krijgt u hier dus vier jaaroverzichten. Wat een voordelige zender zijn wij toch.

augusteDe vijf belangwekkendste momenten van 2012
volgens Auguste Plasky

 1. Auguste laat zich onomastisch onderzoeken door een arts zonder RIZIV-nummer en ontdekt dat hij een ‘middle name’ heeft. Hij laat zich dan ook interviewen.
  (19/12/2012)
  Auguste: “Mijn initialen vormen het acroniem van Agence France-Presse. Jammer, want ik heb eigenlijk meer connecties bij  ANP dan bij AFP. Maar als Harry S. Truman twee patroniemen mocht verstoppen in zijn S – al dan niet met punt na de S – overweeg ik ook een tweede te nemen. Eentje dat dan met een N begint uiteraard. Een dubbel acroniemisch patroniem zo u wil.”
 2. Auguste stelt vast dat dankzij hem weer heel wat goede dranken gedronken zijn in 2012.
  (algemeen)
  Auguste: “Laat me dit kwalificeren. Vooral op en rond de redactie.”
 3. Auguste stelt vast dat Mia Doornaert lang niet zo fout is als hij dacht.
  (14/11/2012)
  Auguste: “Ten einde dit niet gênanter te maken voor mezelf dan het al is: geen verdere commentaar.”
 4. Auguste stelt vast dat Karel Verhoeven nog fouter is dan hij dacht.
  (13/12/2012)
  Auguste: “Karel schreef het gênantste artikel van 2012. Tout court. Jammer voor hem dat die andere zieligaard van De Standaard, allez…dingske daar, Tom Hermans pas in 2013 zijn afval in letters goot. Het had er anders nog om gespannen.”
 5. Auguste stelt vast dat bij het nieuwjaarsfeestje het jaarbudget van 2013 meermaals overschreden zal worden.
  (31/12/2012)
  Auguste: “Dit noopt tot…”
  Emile: “…besparingen in de uitgaven?”
  Auguste: “Nee, snul. Besparingen, dat is voor overheden. Dit noopt tot een groter budget. Ik neem me voor een venture capitalist/private equity-snotaap te zoeken die in Radio Plasky brood (maar vooral veel geld) ziet.”

maxDe vijf hoogtepunten van 2012
volgens Max Plasky

(Deze top-5 is samengesteld op basis van de facturen die op de redactie toekomen op zijn naam.)

 1. Blue Orchid Hotel, Phuket (THB 1.199.856,03)
 2. Jungle Fever Bar, Luang Prabang (LAK 754.256.713,20)
 3. The Velvet Rose, Chittagong (BDT 6.279.627,32)
 4. La Flamingo Noire, Con Dao (VND 1.825.325.647,45)
 5. Paradise Bird Club, Rangoon  (MMK 54.993.874,79)

Auguste: “Vorig jaar kwam er ook nog een factuur binnen van Max ten belope van 102 euro voor een iPhone app currency converter. Het kan zijn dat die ondertussen stuk is. Indien niet zou ik willen dat hij hem in 2013 wat vaker gebruikt. In het bijzonder in geval van grotere uitgaven.”

emileDe vijf belangrijkste gebeurtenissen van 2012
volgens Emile Plasky

 1. Kaat sterft.
  (21/06/2012)
  Emile: “Een warme persoonlijkheid en een ijskoude eindredacteur ruilden het tijdelijke voor het eeuwige. Ter nagedachtenis reikte ik een prijs uit. Emotionele, intense momenten waren dat.”
 2. Een uitzending van Radio Plasky dwingt De Morgen om de rubriek Feitenchecker stop te zetten.
  (22/08/2012)
  Emile: “Leuk om te zien dat die rubriek van de ene dag op de andere gewoon verdween nadat wij hem hadden aangeklaagd. Als de Vlaamse media onze adviezen ter harte beginnen te nemen, is er misschien nog hoop voor de sector.”
 3. Een uitzending van Radio Plasky dwingt De Standaard om haar verslaggeving over tweets over tv-programma’s stop te zetten.
  (07/09/2012)
  Emile: “Ik heb hier toch al commentaar op gegeven? Of gaat het nu over De Standaard? Pff, wie houdt die gazetten uit mekaar? Ik niet, hoor.”
 4. Auguste Plasky geeft een diepte-interview over zijn zender.
  (12/11/2012)
  Emile: “Dit is met voorsprong het beste interview dat ooit in de media over de media verschenen is. Het is ook een bewijs van de enorme journalistieke meerwaarde die mijn neef genereert. Hij is een competente, ambitieuze jongen. Geef hem werk.”
 5. Auguste Plasky geeft een interview over zijn tweede naam.
  (19/12/2012)
  Emile: “Ik heb mogen meewerken aan dit interview en dat was een ongelooflijke eer en een nog ongelooflijker genoegen. Het is voor die momenten dat je het als radiomaker doet.”

mauriceDe vijf memorabelste voorvallen van 2012
volgens Maurice Plasky

 1. Nonkel Auguste overhandigt Maurice de Kaatprijs. 
  (19/12/2012)
  Maurice: “Dit is voor mij het mooiste familiemoment sinds ik van plattelandsneef naar officieel redactielid werd bevorderd.”
 2. Maurice snapt niets van (de zin van) Emiles spellinghervorming.
  (12/12/2012)
  Maurice: “We zijn een radio, knuppel!”
 3. Maurice stuurt een karton pralines naar Knotwilg als die dan eindelijk belooft op te houden met zaniken over zijn terecht verloren prijs.
  [Hebt ge dat echt gedaan, Maurice? Niet liegen in het jaaroverzicht aub!! red.]
 4. Nonkel Auguste neemt een verdiende vakantie van twee maanden en verbiedt zijn broers en neef in maart en april dan ook uit te zenden.
  (03-04/2012)
  Maurice: “Tijdens deze bezinningsperiode heb ik ook dankbaar kunnen nadenken over de uniciteit van onze hoofdaandeelhouder-fondsenverslinder-stichter-frater familias-hoofdredacteur-chef. Hier broedde al het idee om A. F. Plasky in het najaar aan een diepte-interview te onderwerpen.”
 5. [Vijf! Vijf hadden we toch gezegd, Maurice! red.]

LINKS:

5 gedachtes over “Jaaroverzicht 2012

 1. Ik had hier in dichtvorm kunnen op reageren, mocht ik weten dat dergelijk noest vernuft (wie nam de rijmvorm in het onvindbaar gewaande origineel over? wie?) gewaardeerd wordt ter redactie in plaats van gekopieerd en vervolgens gedesavoueerd.

  Gezien de hoogtepunten van 2012 mogen wij ons in 2013 aan gezinshereniging en vervolgens -uitbreiding verwachten, dus het nepotisme zal in de toekomst nog eerder toenemen. De rest van het overzicht sluit perfect aan bij het gestaar naar eigen navel waarvan reeds vermelde poëziewedstrijd de grenzen danig verlegde.

  Toch een gelukkig en uitermate prozaïsch jaar gewenst.

 2. Het is duidelijk dat dat karton pralines van Maurice een grove leugen is. Ik vond het al verdacht dat hij geen factuurtje had ingediend. Als het een schrale troost mag zijn: Maurice heeft totaal geen smaak wat pralines betreft, de kans is groot dat hij je van die chocolade zeevruchten had gestuurd. Niet veel gemist dus.

 3. Wat is een “jaarovericht”?
  Is dat een opijsting van de beangrijkste feien van een jaar?

 4. Bartjeuh, ik zat eigenlijk te wachten op jouw vraag of Tom Hermans een vriend is van Tom Lanoy of Kristien Hemrechts. Hoe bevalt dat trouwens, zo’n reïncanatie?

 5. Het ‘jaarovericht’ was een oprechte verspreking.

  Van Tom Hermans, daarentegen, weten wij niet of het onwil of onkunde is van onze hoofdredacteur. Het is u misschien in eerdere uitzendingen al opgevallen dat hij het altijd moeilijk heeft met namen van journalisten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s