Een onschuldig gesprek

De Morgen heeft dus besloten opnieuw een linksere koers te varen. We zullen het geweten hebben. Hoofdredacteur Yves Desmet bijvoorbeeld, schrijft nu editorialen in die herkenbare linkse stijl, die ook onze nonkel Ferdi hanteerde (voor hij door de Duitsers werd opgepakt). Net als nonkel Ferdi destijds schrijft Desmet nu:

Hoeveel tijd gaan wij nog nodig hebben om de rijksten zwaarder aan te pakken?

Mooi hé? Het wordt nog mooier. De Morgen zette in de kerstdagen ook een actie voor Innocenti op. Innocenti wou de vierde wereld een behoorlijk kerstmaal bezorgen en De Morgen droeg ijverig haar steentje bij. Er verschenen artikels over armoede (ongezien) en de krant schonk ook 3000 maaltijden weg. Niet zoveel als Lidl, maar toch.

Wij vonden het alleszins een interessante actie, omdat zij de vraag opwerpt welke plaats caritas kan hebben in een linkse ideologie. Wat ons betreft geen enkele, maar kijk, het is misschien interessant om dat eens aan een willekeurige redacteur van De Morgen voor te leggen.

En dat kan: bij de actie voor Innocenti hoort namelijk ook een veiling, waar je medewerkers van De Morgen kan kopen om er een avondje mee op restaurant te gaan. Het ideale moment om hen een boeiende sociofilosofische vraag te stellen, zo tussen de eendenlever en koningskrab door.

Gelukkig kunnen wij zelf niet meebieden, omdat de nieuwjaarsreceptie van Radio Plasky nogal duur is uitgevallen. Twaalf flessen Brut Rosé 1996 van Dom Ruinart, dat is eigenlijk meer dan ons volledige jaarbudget aankan. Het was een fijn feestje, daar niet van, maar meebieden op een slemppartij met Yves Desmet zit er voor ons dus niet meer in.

Maar als ú toevallig de winnaar zou zijn van het etentje met Desmet, en er dreigen ongemakkelijke stiltes, dan hebben wij hier een lijstje met boeiende vragen die u Desmet kan stellen om het gesprek gaande te houden:

  • In welke mate is het gênant dat een krant die vroeger links was, besluit om opnieuw een linksere koers te varen omdat de verkoopcijfers tegenvallen?
  • In welke mate is het gênant dat een krant die nauwelijks vier jaar geleden een hele hoop mensen ontsloeg, waaronder vakbondsdélégués, zich nu opnieuw links wil noemen?
  • In welke mate is ‘links zijn’ een concept dat je gewoon voor marketingdoeleinden kan inzetten? En is dat dan gênant of cynisch?
  • In welke mate kan uw adjunct Brecht Decaestecker, epigoon van het inhoudsloze gadgetjournalisme, model staan voor het hernieuwde engagement van De Morgen?
  • In welke mate kan uzelf, icoon van het hoofdredacteurschap dat liefst over culinaire escapades schrijft, model staan voor het hernieuwde engagement van De Morgen?

Hopen maar dat er dan niet nog meer ongemakkelijke stiltes vallen. En indien u niet met Yves Desmet gaat eten, maar met een ander slachtoffer, durf dan vragen:

  • Was de actie met Innocenti een idee van de redactie zelf? Of van de hoofdredactie/marketingafdeling?

Smakelijk!

Het maal met Yves Desmet geniet u uiteraard in een befaamd sterrenrestaurant. De armeluizenbrol van Innocenti is aan deze levensgenieter niet besteed.
Het maal met Yves Desmet geniet u uiteraard in een befaamd sterrenrestaurant. De armeluizenbrol van Innocenti is aan deze levensgenieter niet besteed.

LINKS:

Advertenties

Een gedachte over “Een onschuldig gesprek

  1. Wetende dat jullie meer houden van de Karwats van Kaat, zowel actief als passief, laat ik toch weten dat ik me hier weer danig mee vermaakt heb.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s