Kaarsje van de maand voor…Karel Verhoeven!

Potverdikkie, wat is die Karel Verhoeven, hoofdredacteur van kwaliteitsblad De Standaard, een slimme mens. In zijn laatste stukje zit de zelfverklaarde “nieuwsmaker en filosoof” er in alle genuanceerde eruditie weer pal op: bankiers, die hebben smaak noch stijl.

Verhoeven maakt een erg doorwrochte analyse van de cultuurbarbarij die de bankensector in haar wurggreep heeft. Daar wordt enkel kunst gekocht om mee te pronken. Verhoeven trekt vervolgens deze analyse open naar het bredere maatschappelijk veld. We herkennen onmiddellijk de ware nieuwsmaker-filosoof: “[we] zijn in korte tijd helemaal doordrongen geraakt van het naakte marktdenken”.

Zo had ik het nog niet bekeken. Want Verhoeven heeft gelijk: we zijn allemaal in hetzelfde bedje ziek. Behalve de journalisten en hoofdredacteurs natuurlijk. Die hebben zich de afgelopen jaren dag en nacht toegelegd op hun maatschappelijke missie: de democratie versterken, diepgravende analyses brengen en nog diepgravendere onderzoeksjournalistiek. Hou ze tegen want ze zitten bijna aan het andere eind van de wereld. Zo diep graven ze.

Het is dan ook logisch (en geruststellend!) dat ze op de barricaden staan nu er een kunstcollectie dreigt verkocht te worden. Nadat ze ons de voorbije jaren gewaarschuwd hebben voor een economische recessie en ons behoed hebben voor een gebrek aan berichtgeving over culinaire trends en lifestyle, zullen ze, geleid door Verhoeven, de westerse beschaving alwéér redden. Verhoeven vat het treffend samen in een pareltje van filosofische reflectie: “Voor Belfius is kunst alleen maar gestold geld.”

Wat zegt u? Dat de manier waarop Verhoeven zichzelf neerzet in zijn stuk zuivere ijdeltuiterij is? Dat hij geen haar beter is dan die duivelse bankiers, omdat hij op zijn manier probeert zijn imago op te blinken door op te scheppen met kunstwerken? Dat de pedanterie er afdruipt wanneer hij spreekt over De roof van de Sabijnse maagden? Nou, nou, u bent wel erg cynisch hoor, brave luisteraar.

Net als Joris Luyendijk trouwens, die het waagt om op dezelfde dag en in hetzelfde kwaliteitsblad te schrijven: “ Journalisten die door hun […] ego worden opgejut om zoveel mogelijk hits, tweets en likes te scoren, stellen de puinhoop binnen de financiële sector graag voor als zwart-wit. […] In dit scenario zijn wij journalisten, columnisten en lezers de onschuldige schapen.” Wat Luyendijk hier flikt, dat zouden wij nooit durven. Stank voor dank!

Neen, even serieus nu. Straks lopen we nog even langs de Sint-Albertuskerk om een kaarsje te branden. Tegen het professionele welzijn van Karel Verhoeven. We zijn er zeker van dat Onze Lieve Heer, zoals meestal, ook deze keer aan onze kant staat. Kunstig en gecultiveerd is dergelijke daad niet. Het effect ervan, lang niet zeker. Maar wie weet, helpt het toch…

Op deze foto ziet u Karel Verhoeven voor het paard waarover hij is getild.
Op deze foto ziet u Karel Verhoeven voor het paard staan waarover hij is getild.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s