Mia scoort! Onbedoeld, maar bon, toch gescoord…

Mia Doornaert heeft nooit gelijk in de oeverloze opiniestroom die ze – wat ons betreft ongevraagd – over de wereld uitstort. Niet over Franse presidenten, niet over Europa, niet over conservatisme. Maar kan dat eigenlijk, dat iemand die zoveel babbelt toch nooit gelijk heeft?

Neen, dat kan niet, zo bleek in een uitzending op Vier. In De Kruitfabriek mijmert Tom Lenaerts een eind weg, zoals enkel hij dat kan. Over de vrouw van Bo Xilai die een Brit vermoordde waarmee ze een verhouding had en die dan MI6-agent bleek te zijn…

Ja, er zijn spannender verhalen te bedenken, maar Tom – simpele jongen uit de buurt van het landelijke Antwerpen – was al behoorlijk onder de indruk: “Als Obama een scheet laat komt het op de voorpagina’s, hoe komt het dat al die verhalen van die  Chinezen (niet tot bij ons raken)?”

Mia was als volleerd politica eerst niet van plan op de vraag te antwoorden, maar gelukkig bedacht ze zich op het laatste moment en giechelde tussen neus en lippen:

Omdat ik buitenlandse kranten lees.

Het was niet echt een antwoord en het was jammer van die onsmakelijke giechel, maar het was er wel pal op. Het machtsverhaal uit een land met 1,5 miljard inwoners en een economie die binnenkort de Amerikaanse naar de kroon steekt, gijzelde wekenlang de voorpagina’s van de Wall Street Journal en de Financial Times. In dagbladen van eigen bodem mocht je van geluk spreken als je op een kaderstukje over de gele intriges stootte, ergens op pagina 37 van de F-katern.

Dat was er dus pal op, Mia! Onbedoeld, maar er wel pal op! Dat zijn de mooiste analyses. Jammer dat je even later Tom Lenaerts gelijk moest geven toen hij stelde dat  ‘al die spleetogen toch zo verdomd op elkaar lijken’ toen je Wen Jiabao verwarde met  Hu Jintao.

Nu we even de tijd nemen om wat bij Mia stil te staan, daagt het ons. Mia heeft niet altijd ongelijk of ‘onbedoeld gelijk’. In haar stukjes over Israël heeft Mia altijd overschot van gelijk, maar net dan toont ze zich van haar slappe kant. Daar mag best wat meer daadkracht van spatten, hé meid. Eretz Yisrael, verdomme!

En waar ze zéker nooit gelijk over heeft, is mode.

LINK:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s