De Standaard verliest massaal lezers

U denkt dat wij ermee lachen, met die titel, maar dat is niet zo. Wij hebben dat wetenschappelijk laten berekenen door Plasky Statistics. Te hopen voor De Standaard valt slechts dat wij deze correcte berekeningen hopeloos fout interpreteren.

Dit zijn de officiële (dramatische!) cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media: in het tweede kwartaal van 2012 bedroeg de totale meetbare verspreiding van De Standaard 95.515 exemplaren. In het derde kwartaal van 2012 was dat dat gezakt tot 95.032 exemplaren.

Ach, een verlies van 492 kranten op een dikke 95.000, wat stelt dat nu helemaal voor? Wel, dat is een daling van 0,51%. Een daling van nul komma éénenvijftig procent, inderdaad. En dat betekent een massaal verlies aan lezers, zo blijkt. Pas op, dat is niet ons oordeel, maar het oordeel van De Standaard!

Tot vanmiddag dachten wij ook dat een daling van een half procentje niet al te dramatisch was. Gewoon, een klein schommelinkje. Altijd maar stijgen wordt op den duur ook zo vermoeiend, nietwaar. Maar toen lazen wij dit onheilspellend artikel op de website van De Standaard:

Arme Mitt, dachten wij. Maar de seuten van Plasky Statistics dachten alleen maar: hoeveel zou ‘massaal’ eigenlijk zijn? Gelukkig stond dat even verderop in het artikel:

De Republikein verloor in de eerste drie dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen ruim 55.000 vrienden op zijn Facebookpagina. […] Romney houdt op dit moment nog zowat 12 miljoen fans over.

“Zowat 12 miljoen”, dat was op dat moment 12.031.725 mensen. Een paar dagen geleden waren dat dus nog 12.086.725 mensen. Het gaat hier om een terugval (in technisch jargon: stagnatie met knik naar beneden), meer bepaald met niet minder dan 0,45%! Een massaal verlies, volgens Bart Van Belle. Maar de lezers van De Standaard haken dus nóg massaler af.

Dat is jammer, voor Mitt, en ook voor De Standaard. Voor Radio Plasky echter schept dit mooie toekomstperspectieven. Want wij vreesden altijd dat ons aantal luisteraars slechts gezapig achteruit boerde, maar nu blijkt het aan een rotvaart de diepte in te sodemieteren. Onze hoofdredacteur zal trots zijn!

“Tellen? Ik? Nee hoor, ik ben webredacteur, haha!”

LINKS:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s