De betere herfstlectuur

Vergeet die ellendige Boekenbeurs! Liefhebbers van het betere misdaadverhaal kunnen vandaag hun hartje ophalen aan het nieuwe dossier op Apache. Georges Timmerman doet daar de hele historie over Abdelkader Belliraj nog eens uit de doeken, met extra aanvullingen en bronnenmateriaal. Spannend verhaal, goed geschreven, zorgvuldig gedocumenteerd… Prima spul.

Tussendoor passeren allerlei andere spektakels de revue, zoals de zaak-Mandelbaum en de Bende van Nijvel. Daar kan geen Pieter Aspe tegenop. Wij zullen de komende dagen dan ook met veel plezier de volgende hoofdstukken lezen, voor het knapperende haardvuur en met een groot glas blauwe Cuvée van de Keizer als gezelschap, terwijl buiten de gure stormwind raast. Wij kijken daar naar uit.

Toch moeten wij, na de lezing van hoofdstuk 1, De man met de baard, een kleine kanttekening maken. Timmerman schrijft:

Die samenwerking vond plaats in het kader van de Iran-Contra-affaire, een reeks geheime wapenleveranties door de VS en Israël aan tegenstanders van ayatollah Khomeini in Iran.

Helaas. De wapenleveringen gebeurden niet aan tegenstanders van Khomeini, maar aan het Iraanse regime zelf, waarvan Khomeini op dat moment de leider was. De Amerikaanse president Reagan beweerde nadien wel dat de wapens bestemd waren voor een gematigde factie in Iran, die een betere verstandhouding met het Westen zou nastreven. Maar het idee van zo’n groep Iraniërs werd de Amerikanen slechts ingefluisterd door de tussenpersoon Ghorbanifar, van wie de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zelf aangaf dat hij notoir onbetrouwbaar was.

Het idee van een gematigde factie duikt eigenlijk alleen maar op tijdens de fase waarin de Amerikaanse regering overweegt om al dan niet op het aanbod in te gaan om wapens aan Iran te leveren in ruil voor de vrijlating van gijzelaars in Libanon. Hoe dan ook blijft het een factie binnen de Iraanse regering, geen oppositiegroep. (Uit het rapport van independent counselor Walsh over de zaak, blijkt dat de Amerikaanse regering wist dat ze met de Iraanse regering onderhandelde.)

Binnen de Iraanse regering bestond wel verdeeldheid, ook over het ontvangen van wapens uit Amerika. Officieel steunden de Verenigde Staten immers Irak, waarmee Iran op dat moment een bloedige oorlog uitvocht. Ondermeer de Iraanse premier Moussavi en de parlementsvoorzitter Rafsanjani bekeken het pragmatisch en zagen geen graten in de Amerikaanse wapenleveringen, maar president Khamenei was er wel tegen gekant. Ayatollah Khomeini koos uiteindelijk de kant van de pragmatici.

De Iraanse contactpersoon van de Amerikanen was Kangarlu. Volgens Ghorbanifar was Kangarlu een medewerker van  Rafsanjani, volgens de Israëlische journalist Bergman was Kangarlu een medewerker van de Moussavi, en volgens het magazine Time werd Ghorbanifar zelf gesteund door Moussavi. Hoe dan ook: Kangarlu trad op voor iemand uit het pragmatische kamp, dat de steun van Khomeini had.

Zeggen dat de Verenigde Staten wapens leverden of dachten wapens te leveren aan tegenstanders van ayatollah Khomeini, is dus niet correct. Khomeini wist van de leveringen en keurde ze goed. De wapens werden niet aan zijn tegenstanders bezorgd, maar aan zijn regime.

Desalnietemin gaan wij met veel plezier verder lezen over de strapatsen van Belliraji. Laat die stormwind maar komen!

Als Pieter Aspe er zó uit zou zien, zouden zijn boeken misschien ook spannender zijn.

LINKS:

2 gedachtes over “De betere herfstlectuur

  1. Allemaal goed en wel, dat gegoochel met namen, en best indrukwekkend, maar uiteindelijk zijn we er toch door in de war geraakt:

    Is het nu “Kangarlu” of “Kangurlu”?
    Is het “Mousavi” of “Moussavi”?
    Is het “Belliraj” of “Belliraji”?

    “Pieter Aspe” daarentegen is wél juist gespeld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s