Toffe trofee

De journalisten van De Morgen haalden gisteren tweemaal opgelucht adem. Vooreerst hoeven ze op de redactievloer geen chef-nieuws annex –weekend meer te verdragen die na tien jaar werken als grootste journalistieke merite slechts het introduceren van een Vlaamse mediabijlage op zijn conto kan schrijven. Maar vooral komt er eindelijk een einde aan jaren van gedwongen stilte. Er mag opnieuw gepraat worden — meer zelfs: een memorabele trofee kan terug worden uitgereikt.

Dat zit zo. Jaren geleden, we spreken van de tijd toen Georges Timmerman nog dacht dat een vakbondsdélégué ongestraft zijn collega’s kon verdedigen, bestond bij De Morgen een wisselbeker om duimen en vingers bij af te likken. Aart Brouwer legt het uit in een De Groene Amsterdammer uit 2009:

Aan uitingen van slaafsheid is evenmin gebrek. Opinieredacteur Bultinck had samen met zijn vriendin, eindredactrice Vicky Vanhoutte, een wisseltrofee ingesteld voor degene die ‘zijn hoofd het diepst in het achterste van Van Isacker wist te steken’.

Wie verbaast het dat we ons tot de buitenlandse pers moeten wenden om zulke fijne anekdotes te weten te komen? Helaas laat Brouwer het na de hoogst amusante naam van die trofee mee te geven: de Wisseltrofee Brecht Decaestecker. Is dat niet mooi? Wij begonnen spontaan te laaien van enthousiasme toen we dat lazen.

Maar nog voor iemand anders dan de toenmalige iPhone-applications-redacteur de trofee in de wacht kon slepen, kreeg Decaestecker lucht van die zeldzaam aardige vondst van de redactie. Hij deed stante pede zijn beklag bij de hoofdredactie. Op datzelfde moment, ergens tussen Melbourne en Bangkok, zaten zijn zelfrelativering en ironieradar samen te kaarten.

Dat was dus enkele jaren geleden. Intussen werden Bert Bultinck en Vicky Vanhoutte bij het grof huisvuil gezet door Klaus Van Isacker. Brecht Decaestecker zag zijn gevoel voor humor meermaals beloond door hogerhand, op z’n loonbriefje en in de hiërarchie van de krant. Maar nu nemen de ondergeschikten op de redactie wraak: wie al kwijlend het achterste van een overste meent te moeten verkennen, zal voortaan smalend ‘adjunct-hoofdredacteur’ worden genoemd.

Elke keer als u die titel hoort bij De Morgen, denk dan even aan de Wisseltrofee Brecht Decaestecker.

De wisseltrofee wordt uitgereikt bij zonsondergang op een kantelende zee.

LINKS:

Advertenties

Een gedachte over “Toffe trofee

  1. Beste Plasky’s, dit gemene stukje hadden jullie zeker niet gepleegd als jullie eerder hadden geweten dat brechtdc een topjournalist is met een eigenzinnige pen. Het is de Persgroep zelf die dat goedbewaarde geheim pas heeft prijsgegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s