Bedenk eens wat

Wat is de mooiste stad ter wereld? Allemaal samen: Antwerpen! Wat is de belangrijkste stad ter wereld? Antwerpen! Wat is de beste stad ter wereld? Antwerpen Antwerpen Antwerpen!

Dit alles volgens de Antwerpenaren. Ik heb een vriendin uit Antwerpen die helemaal ernstig is wanneer ze zegt dat het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal toch het mooiste station ter wereld is en dat Antwerpen de beste stad ter wereld is om te shoppen.

Dit Antwerpse zelfvertrouwen is natuurlijk prachtig en het is daarom ook zo jammer dat het luidkeels uitdragen ervan voorlopig beperkt bleef tot braderieën, cafés en af en toe een komisch bedoeld Vlaams tv-programma. Sinds kort echter, nemen wij dit verschijnsel ook waar in ernstig bedoelde Vlaamse krantenkolommen.

Vandaag lezen wij bij Bart Brinckman, woonachtig te Borgerhout, zijnde een deelgemeente van Antwerpen:

Borgerhout worstelt met een weerbarstige reputatie, in weerwil van de harde inspanningen om het samenwonen in de drukst bevolkte gemeente van België te verbeteren.

Een charmante overdrijving op z’n Antwerps. De bevolkingsdichtheid in Borgerhout is namelijk 11.686 inwoners/km².  Sint-Joost-ten-Node telt  zowaar 23.104 inwoners/km² en er is nog een hele sliert onbelangrijke prutsgemeenten, waaronder Schaarbeek, Etterbeek en Sint-Jans-Molenbeek, die dichter bevolkt zijn dan Borgerhout.

Maar dat doet er niet toe. Want al die beken lopen in Brussel en niet in Antwerpen en dus zijn ze van geen tel. Ze zijn van geen tel, potverdorie! Borgerhout is de dichtst bevolkte gemeente van België, hoezee! Zeg dat één van haar inwoners het gezegd heeft!

Als senior writer op de Wetstraatredactie van De Standaard is er geen enkel feit dat belangrijker is dan jouw interpretatie ervan.

UPDATE 18/09/2012

Bart volhardt in de boosheid. Doet hij het om ons te pesten? Wij denken van wel, want zijn stuk heet deze keer ‘Van overdrijvingen wordt niemand beter’.

LINKS:

Advertenties

10 gedachtes over “Bedenk eens wat

 1. Drukte en dichtheid lijken me niet noodzakelijk hetzelfde. Misschien wel een contaminatie bij wege van dichterlijke overdrijving ? Als je een heel verhaal ophangt aan één kapstok, misschien even best checken of ie goed verankerd is in de muur ?

 2. Er staat “drukst bevolkt”, niet “dichtst bevolkt”. Misschien bedoelt hij gewoon dat een gemiddelde inwoner van Borgerhout minstens dubbel zo druk is/doet als een gemiddelde inwoner van een Brusselse gemeente?

  (Nu ben ik in de war – moest ik daar nu “als” of “dan” in die vergelijking zetten? “Minstens zo druk als”, “dubbel zo druk dan”, dus toch “minstens dubbel zo druk als”?)

 3. Drukte en dichtheid zijn inderdaad niet hetzelfde. Maar als je ze toepast op de mate waarin een gemeente bevolkt is, is er verrassend weinig manoeuvreerruimte.

  “Contaminatie bij wege van dichterlijke overdrijving” is dan qua smoes nog wat kleffer dan dat inwoners van Borgerhout drukker doen of zijn dan andere Belgen, een suggestie die nog de verdienste heeft dat ze zichzelf niet ernstig neemt.

 4. Ik hoop dat het geen tendens wordt om taalkundige onzin te gebruiken, anticiperend op feitelijke kritiek.

  “Ongelooflijk Knut, toen wij hier vorige maal passeerden, stond hier slechts een eenzame hut.” – “Ja Leif, de Bretoenen hebben deze streek blijkbaar druk bevolkt.”

 5. Het spreekt voor zich dat Schaarbeek dichter bevolkt is dan Borgerhout. Het spreekt ook voor zich dat het station van Schaarbeek nergens anders zijn gelijke vindt. En zodra de drie mega-shoppingcentra (Uplace, Just under de Sky én Neo) – alle binnen fietsafstand – door de dorpspolitiekers zijn goedgekeurd, kunnen ze ook qua shopping niet meer aan ons tillen.

  Misschien alleen nog wat aan ons zelfvertrouwen werken?

 6. Uiteraard is er weinig manoeuvreerruimte wanneer je het begrip “drukte” (naar believen) laat slaan op de “mate waarin” een gemeente bevolkt is – zonder te overwegen of het begrip niet zou kunnen slaan op de “wijze waarop” de gemeente bevolkt is; bijvoorbeeld: door de verscheidenheid van de bevolking, en de drukte van de openbare ruimte. Een klooster en een gevangenis zijn beiden even dichtbevolkt, maar niet noodzakelijk even “drukbevolkt”.

 7. Deze uitzending was een aanklacht tegen Bart Brinckman, omdat hij zomaar beweringen de wereld instuurt die tegengesproken worden door de cijfers. In al uw ijver om Brinckman te verdedigen komt u met het ene slappe taalkundige argument na het andere, maar naast hun slappe taalkundigheid hebben ze nog iets anders gemeen: een even groot gebrek aan ondersteuning door cijfers.

  Ja, op allerlei creatieve en niet erg logische manier zou Bart Brinckman eventueel, misschien, mogelijk, wie weet toch ook een heel klein beetje een soort van gelijk kunnen hebben. Maar zonder cijfers over de beschikbare vierkante meters publiek ruimte en de verscheidenheid in bevolking blijven die loze semantische argumenten precies dat: loze semantische argumenten.

  Stel dat we drukte niet als bevolkingsdichtheid (een meetbaar criterium) definiëren, dan hebben we een ander criterium nodig. “Verscheidenheid van bevolking” en “drukte van de openbare ruimte” zijn echter bijzonder vage termen. Het eerste kan op honderd verschillende manieren geïnterpreteerd worden en het tweede kan op honderd verschillende manier gemeten worden. Wat moet ik dus met zo’n suggestie?

  Misschien wil u tot de conclusie dat ‘drukte van bevolking’ eigenlijk niet gemeten kan worden. Mij best, maar dan kan er ook niet gezegd worden dat de ene gemeente ‘drukker bevolkt’ is dan de andere, laat staan dat een gemeente de ‘drukst bevolkte van België’ is.

  Overigens schiet Bart Brinckman de piste van Erwin Maanzaad zelf af in zijn stukje van vandaag, waarin hij nu ook weer niet zo ver wil gaan om Borgerhout te vergelijken met Molenbeek, bijvoorbeeld op vlak van onveiligheid. Toch leuk geprobeerd.

 8. “Misschien wil u tot de conclusie dat ‘drukte van bevolking’ eigenlijk niet gemeten kan worden.”

  Uitstekende analyse, Emile ! Wel spijtig dat deze analyse niet meteen verwerkt zat in het corpus van je artikel – dan hadden de commentaren van Jubelfeest en Maanzaad, die zonodig moesten doorbomen over één woord, ons bespaard kunnen blijven.

 9. Korter: als “druk bevolkt” niet gelijk is aan “dicht bevolkt” maar de mate uitdrukt waarin de al dan niet dicht op elkaar levende mensen voor drukte zorgen, dan is de zin van Brinkman een tautologie. Brinkman wil duidelijk de reputatie van Borgerhout relativeren met een feit, niet met een andere reputatie.

 10. “De op zeven na drukst (?) bevolkte gemeente van België” bekt natuurlijk heel wat minder lekker. Had Brinckman het nu gewoon gehad over het drukst bevolkte district van België, dan was hij er misschien nog mee weggekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s