De domheid van enkelingen

Een beroemd boek gelezen hebben dat anderen niet lazen, dat staat lekker intellectueel. Als de ander de fout maakt om de autoriteit van het werk te erkennen, heb je bovendien een gezagsargument waar mokerslagen mee uitgedeeld kunnen worden. Een fijne retorische truuk waar ook het imago beter van wordt – wie zou hem niet toepassen?

Helaas blijkt dat de mensen die zich graag van deze techniek bedienen het beroemde boek meestal schandalig misinterpreteren, al dan niet moedwillig. Een goed voorbeeld is de Vlaamse huis-, tuin- en achterkeukenfilosoof Johan Sanctorum, die in zijn hoogdravende essaytjes graag bewijst dat hij van Darwins concept the survival of the fittest geen bal begrepen heeft. Maar wie leest nu ook Johan Sanctorum, nietwaar.

Nemen wij daarom een ander voorbeeld: the wisdom of the crowds. Bij het herlezen van het beruchte interview van Apache met partijvoorzitter/Vlaamsparlementslid/gemeenschapssenator/kandidaat-burgemeester/mediapersoonlijkheid Bart De Wever viel ons plots deze zin op:

Ik maak me geen illusies dat het zelfreinigend effect vanuit de media zelf zal komen, maar ik geloof wel in ‘the wisdom of the crowds’.

Wat bedoelt De Wever daarmee? Hij bedoelt dat de mensen slimmer zijn dan journalisten denken. Het volk, de mensen, de natie, de massa is intelligent en zal vroeg of laat de afrekening maken met het verderfelijke journaille. Een leuk idee is dat; wij zouden met plezier een aantal journalisten helpen afvoeren met pek en veren. Of nog beter: een aantal hoofdredacteurs.

Helaas, het zal bij dagdromen blijven. Want the wisdom of the crowds betekent “niet dat ‘de mensen’ slim of wijs zijn. Het gaat om een eigenschap van collectieve systemen die niet kan worden afgeleid uit de eigenschappen van onderdelen”, vatte Joël De Ceulaer het destijds netjes samen.

Wij dachten eigenlijk dat de N-VA het concept van wisdom of the crowds veiligheidshalve weer onder de sofa had gemoffeld nadat diezelfde De Ceulaer Siegfried Bracke in een interview met Knack eens alle hoeken van de kamer heeft laten zien toen Bracke dacht slim uit de hoek te komen met het thema. Maar dat zijn ze bij de N-VA daar blijkbaar alweer vergeten.

Tijd dus om ook eens een artikel te herlezen, meneer De Wever. Ik zou ook het boek The Wisdom of the Crowds ter lezing kunnen aanbevelen, maar dat is wellicht wat veel gevraagd. Koketteren als intellectueel is immers zo tijdrovend dat het werkelijke lezen er vaak bij inschiet, wij begrijpen dat, zéker als er verkiezingen zitten aan te komen.

Ziehier een crowd die wij alvast van weinig wisdom verdenken.
Zouden alle crowds die potentiële wisdom bezitten? Soms hebben wij toch onze twijfels.

LINKS:

2 gedachtes over “De domheid van enkelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s