De appositionele appelboom apparenteerde een appetijtelijk appartement in de Appalachen

Sinds wij DS Mobilia tot onze nieuwe lievelingsrubriek hebben gebombardeerd, kunnen wij niet meer om apps heen. App, dat moeten we er misschien even bijzeggen, is een afkorting van application, en dat is dan weer Engels voor ‘toepassing’. Een ‘toepassing’ kan vanalles zijn natuurlijk, maar bedoeld worden softwaretoepassingen, maar dan alleen voor smartphones en tablet computers. Als je het zo nagaat is app inderdaad een tamelijk belachelijk woord.

Niettegenstaande deze bespottelijke terminologie heeft De Standaard toch besloten om stevig in te zetten op de apps. Dat lazen wij althans enkele weken geleden, in het langste artikel dat ooit op DS Mobilia werd gepubliceerd, door Andy Stevens. Dit was de titel:

De Standaard vernieuwt mobiele apps

Vruchteloos hebben wij gespeurd naar de niet-mobiele (sedentaire?) apps van De Standaard, maar die vonden we niet. Doet er ook niet toe, want het is precies met deze ‘mobiele’ apps dat De Standaard nu een prijs heeft gewonnen! Jawel! Waar anders dan op DS Mobilia lazen wij dit:

De Standaard valt […] in de prijzen met de publieksprijs ‘app van het jaar’. Via de app biedt De Standaard zijn krant aan op iPad en iPhone. Voor de iPad lanceerde De Standaard vorig jaar een speciale tablet-versie van de krant. Dagelijks worden nu ruim 6.000 kranten op deze app gelezen.

De investeringen van De Standaard lijken dus geloond te hebben. Maar voor we overgaan tot de plechtige overhandiging der welgemeende felicitaties, moet nog één vervelend vraag gesteld worden, namelijk: is het wel verstandig om in iets te investeren dat een belachelijke naam heeft?

Natuurlijk niet! Iets met een belachelijke naam, dat kan nooit goed zijn. Alle goede dingen hebben een goede naam (en meestal ook een snor). U zal zeggen dat dat een nogal arbitraire, weinig wetenschappelijke wijze van beoordelen is, maar in het geval van de app geven specialisten ons gelijk.

Nieuwssite Apache wees ons een tijdje geleden op een interessant stuk van Jason Pontin. Pontin is hoofdredacteur van het magazine Technology Review en hij heeft omstandig uitgelegd waarom apps voor nieuwsmedia een dom en achterhaald idee zijn. Hij spreekt uit eigen schadelijke en schandelijke ondervinding.

In essentie komt het hierop neer: voor nieuwsmedia zijn apps duur, commercieel oninteressant, en bovendien getuigen ze van een reactionaire blik op media. Net iets om prijzen mee te willen winnen, dunkt ons.

Deze foto wordt altijd gebruikt als het over de mobiele apps van De Standaard gaat, dus leek hij ons hier ook noodzakelijk.

LINKS:

5 gedachtes over “De appositionele appelboom apparenteerde een appetijtelijk appartement in de Appalachen

 1. “Nietegenstaande deze bespottelijke terminologie…”?

  “Nietegenstaande”???

  Da’s pas een bespottelijke t-besparing!

 2. “Maar voor we overgaan tot de plechtige overhandiging der welgemeende felecitaties…”?

  “felecitaties”???

  Toch geen felicitaties voor de eindredactie, hoor…

 3. Niets zo vervelend als mensen die glunderend andermans fouten propageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s