De perfecte kopieermachine heet DS Mobilia

Nieuw nieuws uit de sector van het no news news (NNN)! En – kan dit nog toeval zijn – het is alweer De Standaard dat mijlpalen verzet, en wel in de nieuwerwetse rubriek DS Mobilia. Hoera!

DS Mobilia is een aparte rubriek op de website van De Standaard waar het alleen maar over mobiele technologie gaat. De voor de hand liggende vraag ‘zit daar eigenlijk iemand op te wachten?’ is onzinnig, want als de marketeers dat niet hadden geweten, zou de rubriek er niet gekomen zijn. Sterker nog: volgens ons is rubriek er alleen maar gekomen omwille van de marketeers.

Maar goed, interessanter is de vraag ‘waar vul je die rubriek elke dag mee?’ Deze vraag wordt beantwoord met ‘de iPad’. In april 2012 verschenen er bij De Standaard maar liefst vijfenveertig artikels die melding maakten van het gadget. Elf daarvan hadden het woord ‘iPad’ in de titel. Met zo’n journalisten in Groot-Bijgaarden hebben ze geen marketeers nodig in Cupertino.

Maar toch blijven we met een probleem zitten, want hoe schrijf je in godsnaam twee artikels per dag over de iPad? Zovéél nieuws valt er nu toch ook weer niet te melden over dat ding? Inderdaad. Maar, aha, jaja, hier komt-ie — waarom zou je altijd iets nieuws willen melden? Dat alleen nieuws nieuws kan zijn, is een compleet verouderde opvatting die niet past bij een flitsend moderne rubriek als DS Mobilia.

Het schijnt dat er in een zoo in Florida apen met een iPad mogen spelen:

Maar is dat wel efficiënt, drie keer hetzelfde bericht laten brengen door drie verschillende personen? Nee, dat moet beter kunnen! En ja hoor, daar is Andy Stevens:

Iets in die guitige, zelfbewuste blik had ons al eerder onraad moeten doen ruiken. Maar helaas, we hadden nog nooit eerder een artikel van Andy gelezen.

Peter Vandermeersch, vroeger hoofdredacteur van De Standaard en Het Nieuwsblad en vandaag in Vlaanderen een mediagoeroe, was destijds behoorlijk nijdig dat zijn buitenlandcorrespondenten (volgens hem) stukken van Le Monde en de New York Times overpenden. Wij zijn benieuwd wat zijn opvolgers-apostelen bij De Standaard ervan vinden dat journalisten vandaag stukken van zichzelf overpennen.

6 gedachtes over “De perfecte kopieermachine heet DS Mobilia

 1. Ik onthoud toch vooral ‘guitige, zelfbewuste blik’ (en vat dat op als een compliment). Bedankt ook voor de linkliefde, Emile.

 2. Geachte heren Plasky,

  Met graagte hakt u in op De Standaard. Vaak terecht. Maar de selectieve verontwaardiging over dit kopieergedrag is niet meer dan met enige verve openstaande rekeningen vereffenen. Blijkt.

  Hoe kan u nu, juist vandaag, verontwaardigd zijn over het teveel aan artikels dat De Standaard publiceert over een gadget’ (uw woordkeuze) als de iPad en geen melding maken van het opiniestuk van Dominiek Deckmyn van gisteren in diezelfde krant? Een opiniestuk (http://is.gd/oZe9WY) dat probeert in te gaan tegen het ‘de-iPad-is-onmisbaar’-mantra dat vandaag zo geweldig in zwang is. Hoe? Door luiheid? Vadsigheid? Of toch gewoon maar wrok?

  Kom op heren, u kan beter dan dit. Of kon, moet ik misschien zeggen.
  De leeftijd maakt vaak mild, maar blijkbaar in uw geval eerder sloom.
  Dus herpak u, of binnenkort mag ik deze reactie onder mijn eigen kopieermachine leggen om u weer tot scherpte aan te manen.

  Plus est en vous!

  Bert Daems

 3. Geachte heren Plasky,

  Met graagte hakt u in op De Standaard. Vaak snedig en ook vaak terecht. Maar de selectieve verontwaardiging over het kopieergedrag van deze krant is niet meer dan, met enige verve, openstaande rekeningen vereffenen. Blijkt.

  Hoe kan u nu verontwaardigd zijn over het teveel aan artikels dat De Standaard publiceert (en blijkbaar van zichzelf kopieert) over een gadget’ (uw woordkeuze) als de iPad en geen melding maken van het opiniestuk van Dominique Deckmyn van gisteren in diezelfde krant? Een opiniestuk (http://is.gd/oZe9WY) dat juist probeert in te gaan tegen het ‘de-iPad-is-onmisbaar’-mantra dat vandaag zo geweldig in zwang is.
  Hoe? Door luiheid? Vadsigheid? Vooringenomenheid?
  Of toch maar gewoon: wrok?

  Kom op heren, u kan beter dan dit. Of kon, moet ik misschien zeggen.
  De vorderende leeftijd maakt vaak mild, maar blijkbaar in uw geval eerder sloom.
  Dus herpak u, of binnenkort mag ik deze reactie onder mijn eigen kopieermachine leggen om u weer eens tot scherpte aan te manen.

  Plus est en vous!

  Bert Daems

 4. “De voor de hand liggende vraag ‘zit daar eigenlijk iemand op te wachten?’ is onzinnig, want als de marketeers dat niet hadden geweten, zou de de rubriek er niet gekomen zijn.”

  “de de rubriek”???

  Maak er maar ineens een vierde versie van…

 5. Beste Emile, uw WordPress infrastructuur speelt mij parten, dat komt er van als je achter zo’n muur gaat zitten. Mijn iPad spelling controle app protesteerde niet. Touché, dus.
  Toch blijf ik er bij dat uw verontwaardiging een betere zaak verdient.
  Kaat, ik stel voor het bij deze versie(s) te laten. Er wordt al genoeg gekopieerd, heb ik geleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s