Bericht aan de reizigers

Het wagenpark van Radio Plasky bestaat uit slechts één wagen. Het leuke is dat die wagen een tomaatrode Alfa Romeo 33 Stradale is. Jammer is dan weer dat de enige die ermee mag rijden onze hoofdredacteur is, of correcter, zijn privéchauffeur. Zodoende blijven wij voor onze verplaatsingen aangewezen op het openbaar vervoer. Een pretje is dat niet.

Het vervelendste aan het openbaar vervoer zijn voor alle duidelijkheid niet de belachelijke dienstregelingen, het dronken personeel, de eindeloze vertragingen of de doorgeroeste infrastructuur. Neen, het vervelendste zijn die verdomde  andere passagiers.

Hét grote voordeel van het openbaar vervoer zou kunnen zijn dat je wat kan bijslapen of eindelijk eens rustig Empires of the Plain van Lesley Adkins kan lezen. Maar dat gaat niet! Steeds steken die vervelende medereizigers daar een stokje voor, met hun schallende hyenalach en hun onwelvoeglijke manieren.

Daarom geeft Radio Plasky u graag een aantal nuttige wenken (in de hoop dat u niet tot één hierna genoemde categorieën behoort) om het comfort tijdens uw reizen te verhogen. U kan deze mensen zelden de trein, tram of bus uitgooien, maar u kan wel proberen er zo ver mogelijk vandaan te gaan zitten. Daarom lezen wij u plechtig voor:

Radio Plasky’s niet-exhaustieve lijst mensen
waar u in trein/tram/bus best zover mogelijk vandaan gaat zitten

  • Zwarte vrouwen, in groep: Ze gaan heel luid praten.
  • Zwarte vrouwen, alleen: Ze gaan heel luid telefoneren. Heel lang.
  • Puberjongens: Ze spelen slechte muziek af op een apparaat met erbarmelijke geluidskwaliteit.
  • Pubermeisjes: Ze klagen om het luidst over jongens, school, hun ouders. Als je echt pech hebt: over hun sexleven.
  • Studenten, m/v: Hun gesprekken brengen je eigen studententijd op pijnlijke wijze in herinnering.
  • Ouders met jonge kinderen: De kinderen maken ofwel zelf een hels kabaal, ofwel worden ze stilgehouden met ander lawaai, zoals een gameboy of Cars II op een laptop.
  • Mentaal gehandicapten: Lawaai! Chaos!
  • Schoolgroepen: Oorverdovend.
  • Bejaarde mannen, alleen: Ze gaan verschrikkelijk zitten hoesten.
  • Bejaarde mannen, alleen, met een rare muts of pet: Ze willen een gesprek met je beginnen over de dienstregeling. Als je er niet op ingaat, voeren ze het met zichzelf.
  • Italianen, in groep, expats of toeristen: Lawaai! Chaos!
  • Doven: Ze dénken alleen maar dat ze geluidloos praten (omdat ze het zelf niet horen).
  • Toeristen (inclusief Nederlanders): Ze vragen je aan elke halte of dit ‘Ÿæçþšåðœñü’ is: een plaats waarvan je dankzij hun gebrek aan fatsoenlijk Nederlands helemaal niets van kan maken.
  • Bruggepensioneerde vrouwen, in groep: Lawaai! Chaos! Geflirt met de conducteur!
  • Marokkaanse moeders: Ze wringen zichzelf en een buggy, twee peuters en drie enorme tassen boodschappen met heel veel moeite naar binnen. Het duurt tergend lang en in het proces worden meerdere reizigers verpletterd. Een halte later moeten ze alweer uitstappen. Het duurt opnieuw uren, opnieuw vallen er slachtoffers.
  • Leerkrachten, twee of meer: Niemand kan zó klagen als leerkrachten onder mekaar.

6 gedachtes over “Bericht aan de reizigers

 1. Geen idee of in Belgie de “stille” wagons reeds bestaan. In Engeland vermijd ik die steevast. Je kan er vanop aan dat dat de wagon is die mensen uitkiezen om te gaan telefoneren. Dankzij de relatieve stilte kan je hun conversatie volledig volgen!

 2. Wat is een “privéchaffeur”? Iemand die privé chaft? Is dat netjes? En is het wel wettelijk?

 3. SEKS Emile, SEKS! (jammer hoor, dat soort storende fouten, nu kon ik mij niet meer concentreren op je pijnlijke studententijd)

 4. Dankjewel, Kaat.

  De beklagenswaardigen die het verschil tussen ‘sex’ en ‘seks’ niet kennen, bevelen wij Taal is zeg maar echt mijn ding aan (Paulien Cornelisse, uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2009. Negentiende druk, p.102). Veel leesplezier.

 5. Tuuuuuurlijk hoor, Emile. Maak van Cornelisse je schrijfbijbel. Dat is natuurlijk zoveel SEXIER (oooh kijk, hier mag het wel!) dan toegeven dat je leeft en eet volgens het Groene Boekje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s