De edele kunst van het knippen

Een interview goed afnemen is niet eenvoudig. Een goed interview vraagt een goede voorbereiding. De interviewer moet de interviewee leren kennen en zich grondig inwerken in de onderwerpen van het vraaggesprek. Tijdens het interview mag hij niet toegeven aan behaagzucht of pronkzucht. Journalisten interviewen geregeld hun idolen, dus die gevaren loeren voortdurend om de hoek.

Dat is dus niet eenvoudig. Maar het zwaarste labeur komt pas ná het interview: de transcriptie en het verwerken daarvan. Meestal een erg vervelende, maar altijd noodzakelijke klus. Want mensen spreken zelden in volzinnen; meestal gaat het, bijvoorbeeld, als volgt:

ONGEÏNSPIREERD INTERVIEWER: Jullie nieuwe plaat klinkt opgewekter en energieker dan haar voorganger.
INSPIRATIELOOS ARTIEST: “Ja, wel… ik bedoel, natuurlijk zijn we, euh, zijn wij als groep, euh… enfin, als groep zijn wij geëvolueerd, hé… dus eh, aan deze plaat, euh… dat kunt ge, euh, ge kunt dat horen hé, aan euh, aan deze plaat…(stilte)… Het is toch meer, ik bedoel, euh, de sound is toch anders…”

Daarvan maakt een journalist dus: “Onze band is geëvolueerd en dat hoor je ook aan deze plaat” of iets dergelijks. Wat heeft een lezer aan al die pauzes, aarzelingen, euh’s en anakoloeten? Bovendien verloopt een gesprek zelden logisch gestructureerd en zit het vaak vol herhalingen.

De journalist heeft nadien dus nog flink wat werk om van al die tekst een begrijpelijk en coherent geheel te maken. Maar er is geen enkele hoofdredacteur op de hele wereld, zelfs niet bij Humo, die zijn journalisten toestaat letterlijke transcripties te publiceren – al was het maar omdat dat veel te veel papier en inkt zou kosten.

Waar het wél kan, is bij uitgeverij Het Spectrum. Want gisteren lazen wij in De Standaard een voorpublicatie uit gebundelde interviews met Jaqueline Kennedy. En vreemd en vervelend genoeg ziet dat er zo uit:

 Hij was, weet je, trots. Dus hij vroeg me nooit… ik was het grootste risico en dan was er Lee… prinses Radziwill en zo. En… ik was zo gelukkig. Ik herinner me dat ik dacht, als je eenmaal in het Witte Huis zit… Maar dat geldt voor iedere presidentsvrouw.

En nog:

Je weet wel “Pat en Dick”, en nooit zou hij… nooit liep hij hand in hand met me in het openbaar of legde hij een arm om me heen, of… omdat hem dat tegenstond, zoals ik denk dat voor ieder getrouwd paar… Hij deed dus niets voor zijn imago.

Wat betekent dat in hemelsnaam? Wat moet ik als lezer met die gefragmenteerde onzin? Heb ik daar 29,99 euro voor gedokt?

Dit is de vuistregel die ik zelf gebruik wanneer ik iemand interview: 60 minuten gesproken interview ≈ 1.500 woorden uitgetikt interview. Natuurlijk is dat sterk afhankelijk van de geïnterviewde, maar mijn formule gaat uit van gemiddelden. Verder, zo blijkt uit onderzoek door debatclubs en logopedisten, spreekt een (gemiddelde) mens (gemiddeld) 120 woorden per minuut uit.

Op een uur tijd worden dus gemiddeld 7.200 woorden gesproken, waaruit ik gemiddeld 1.500 woorden interessante informatie recupereer. Ik hou dus niet meer dan 20,83% van het oorspronkelijk volume over. Interessant hé? Passen wij dit nu, allemaal gemiddeld en bij benadering, toe op de interviews met Jackie Kennedy en wij houden van 432 pagina’s er nog 90 over. Hebben wij daar 29,99 euro voor gedokt?

Wist u dat Jaqueline Kennedy na de dood van haar tweede man als redactrice in verschillende uitgeverijen heeft gewerkt? Pijnlijk hé.

Nochtans gaf Het Spectrum destijds voortreffelijke werken uit, aldus onze hoofdredacteur.

LINKS:

2 gedachtes over “De edele kunst van het knippen

  1. “Bovendien verloopt een gesprek verloopt zelden logisch gestructureerd en zit het vaak vol herhalingen.”

    Alweer een prachtige zelfverwijzing. Ben benieuwd wat Kaat daarvan zal zeggen daarvan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s