Verlatingsdrang

Over het buitensmijten van Karl van den Broeck gesproken: wist u eigenlijk überhaupt al dat Karl van den Broeck buitengesjot was door Knack? Nee, wellicht niet en dat verbaast ons niet, want Knack zelf heeft dat niet bepaald uitgebreid rondgebazuind. Karl zelf ook niet.

Op zich verrast het niets, natuurlijk. Roularta wordt door ex-werknemers omschreven als een radioactieve krabbenmand. Het personeelsbeleid is huiveringwekkend, en wel omdat het in feite gewoon niet bestaat. Maar zelfs bij Roularta weten ze dat er grofweg zijn er drie manieren zijn om een hoofdredacteur buiten te stampen.

Ofwel eer je hem overdadig, met vervelende afscheidsinterviews en lange, beschouwende stukken over zijn onmisbare bijdrage aan de volwassenwording van het Vlaamse medialandschap. Dat is pijnlijk. Ofwel bazuin je via informele kanalen rond wat een talentloze blaaskaak hij was en hoeveel schade hij  heeft aangericht. Dat is nog veel pijnlijker.

De derde manier is echter om het af te doen als een fait divers. U moet voor de grap eens proberen in de Knack van 27 juli de mededeling over van den Broeck zijn ontslag te vinden. Als u het na twee uur verwoed bladeren nog niet gevonden hebt: vrees niet, dat is normaal. De mededeling staat op pagina 24, in de rechterbenedenhoek, onder een artikel dat als bladvullertje dient. Pijnlijker kunnen wij het niet bedenken.

Op pagina 24 zeg. Onder een interview met de Werkgroep Kleuterscholen. Komaan Rik, zó erg kan het toch niet geweest zijn?

Een gedachte over “Verlatingsdrang

  1. Mijnheer Plasky, mag ik u er fijntjes op wijzen dat het niet (meer) Mijnheer Rik is die de personeelsleden terroriseert, maar wel zijn onschuldig ogende dochter Katrien? Samen met haar man Xavier, die er dan weer uitziet als een belegen boekhouder. De tactiek bestaat er in om iedereen met een ruggegraat buiten te pesten door hem/haar op te zadelen met allerlei pietluttige taken. De verhalen daarover zijn legio: dat over een getalenteerde hoofdredacteur van een publicatie voor beleggers die zich plots moest bezighouden met het uitpluizen van de telefoonrekeningen van zijn journalisten, bijvoorbeeld.

    Ik weet niet precies wat er met van den Broeck gebeurd is, maar Van Cauwelaert werd ook genadeloos uitgerangeerd. Ze kunnen het zich niet permitteren om hem de wacht aan te zeggen, dus mag hij nog een tijd als uithangbord fungeren. Maar je denkt toch niet dat die man werkelijk de strategische beslissingen over nieuwe media gaat nemen? (Of hoe luidt zijn nieuwe functietitel ook weer?). Dàt doet mijnheer Rik nog altijd zelf, tot groot jolijt van de concurrentie mag ik hopen …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s