Der Schönwetterhauptschriftleiter

Weet u wat altijd indruk maakt in onze Vlaamse innovatieve kenniseconomie? Je talen kennen. Iemand die zijn talen kent straalt een goede opleiding, brede belezenheid en internationale ambitie uit. Dat is goed voor je intellectuele imago en, zolang het niet met Frans is dat je koketteert, ook voor je Vlaamse imago.

Een man wiens imago wel een opkikker kan gebruiken, is Wouter Verschelden. Sinds februari enig hoofdredacteur van De Morgen, heeft hij nog geen enorme lijst opzienbarende artikelen gepubliceerd. In maart schreef hij een verplicht nummertje voor Internationale Vrouwendag, dat wel, en bezong hij zijn bewondering voor Oprah Winfrey.

In mei was er dan de slome poging om het zeer vergeetbare boek van Steven Samyn te hypen, maar zijn eerste échte opiniestukje schrijft hij vandaag, over iets dat wij alweer vergeten zijn. Waarover hij schrijft doet er ook niet echt toe, het is wát hij schrijft. Verschelden probeert zijn imago op te krikken door een Vreemde Taal te gebruiken: het Duits!

Premier Yves Leterme heeft dit land nog niet veel mazzel opgeleverd. Sommige leiders lijken zoiets wel in zich te dragen, de belofte dat ze de wind in de zeilen brengen. Bill Clinton had dat destijds, Guy Verhofstadt misschien ook wel. Onze oosterburen hebben er een prachtig woord voor, ‘ein Schönwetterkapitän’, iemand die met wat geluk zijn passagiers een goede vaart bezorgt. Eén ding mag nu al zeker zijn, zo’n kapitein is Leterme nooit geweest.

Dat is een prima poging. Het betreft hier een mooi stukje beeldspraak, in een taal van een voor Vlaanderen belangrijk land (weten we sinds journalisten de term split rate ontdekten), die toch niet zo heel veel mensen spreken (omdat je het op school op z’n best als vierde taal leert) en met een rijke literaire traditie (denk maar aan Mann, Brecht of Schiller, die u nooit gelezen hebt).

Het is echt een uitstekende poging. Het is dan ook jammer dat Verschelden de bal zo radicaal mis slaat. Een Schönwetterkapitän is namelijk iets helemaal anders: het is een kapitein die zijn schip alleen kan besturen als het goed weer is, en die de mist ingaat als er storm of mist opsteekt. Zo’n kapitein draagt allerminste de belofte van wind in de zeilen in zich, integendeel.

Conclusie: Leterme is dus wél een Schönwetterkapitän, dat herinneren wij ons uit zijn Vlaamse periode. Verhofstadt was het misschien niet en Clinton zeker niet. Werkelijk, een alleraardigste poging. Volgende keer beter, Wouter. Schrijf je dan iets over de verhuis van Walter Pauli naar Knack? Daar heb je vast ook zinniger dingen over te melden. Wij kijken er naar uit!

Weet u wat altijd een slechte indruk maakt? Zonder gordel achter het stuur zitten.

LINKS:

4 gedachtes over “Der Schönwetterhauptschriftleiter

  1. “Het is echt een uistekende poging”?

    “uistekende”???

    Oh my God! Nu slorpt de digitale ether ook al bepaalde karakters op!

  2. Het is een publiek geheim dat Kaat onze publieke eindredactie is. Als haar oplettende blik anakoloeten overslaat, begin ik het ergste te vrezen. Scherp blijven, Kaat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s