Beginnende journalisten: geeft hen tijd en respijt

Didier Bellens, topman van Belgacom, wordt verdacht van passieve corruptie. Als u het ons vraagt, is dat een ridicule tenlastelegging. Passieve corruptie? Dat zou niet als misdrijf mogen beschouwd worden. Dat is een teken van uitzonderlijke  intelligentie: zappend vanuit de sofa geld binnenharken, het is weinigen gegeven.

Veel zwaarder werk (en bovendien slechter betaald) is verslag uitbrengen over dergelijk complexe zaak. Simpele zielen zoals u en ik zouden in enkele zinnen zeggen dat Didier Bellens, baas van Belgacom, als privé-persoon in verdenking is gesteld van passieve corruptie en dat we hierover verder geen details kennen. [UPDATE: ondertussen is geweten dat het een verkoop van een Belgacom-gebouw betreft ver onder de marktwaarde en dit aan Edmée de Groeve. Wat een naam, Edmée. Ze zou meteen het eerste vrouwelijke lid van onze redactie kunnen worden.]

Moet u nu even kijken wat een professioneel journalist zoals Yves Borms hiermee doet.

Vodpod videos no longer available.

Ik hoor u al denken dat deze man nog meer hakkelt dan Wim De Vilder en nog slechter voorbereid naar de studio komt dan Paul d’Hoore.  Dat hij de boel verkleutert door met handen en voeten uit te leggen dat je “heel veel geld” krijgt door handel met voorkennis.  Dat hij het zaakje verdrinkt in platitudes en algemeenheden als “de politiek werd een beetje bang” en “maar ja, die smet blijft natuurlijk”  of “maar da (sic) wordt wel heel moelijk” . U zou ook kunnen opwerpen dat de essentie van het hele verhaal, namelijk dat “dit […] zeker politieke gevolgen [gaat] hebben” voor de PS,  de partij van de huidige formateur en toekomstig premier, op geen enkele manier wordt gestaafd.

Welnu, ik zeg u, waarde luisteraar: u bent een kniesoor! Yves Borms is nauwelijks tien jaar als journalist aan de slag bij de VRT. Geef beginnende journalisten tijd om zich in te werken. Wij danken u, in naam van Yves Borms, voor het begrip.