Handleiding voor een gelukkiger leven in 449 woorden

Ons zendschema lijdt er enigszins onder en de hoofdredacteur is er niet over te spreken, maar ik durf toch stellen dat het leven er in het algemeen flink op vooruit gegaan is sinds onze redactie al haar krantenabonnementen heeft opgezegd. En ook dat op televisie. Soms luisteren wij naar de radio, als de buren de volumeknop te enthousiast bejegenen, maar verder hebben wij de nieuwsvoorziening in eigen handen genomen.

Het is een geweldige verbetering. Geen Kathleens Cools, geen Yves Desmet, geen Guy Tegenbos en geen Rudi Vranckx meer. En nog beter: ook geen Rik Torfs, Siegfried Bracke, Hans Geybels of Leo Neels meer. Wij kunnen u wel vertellen dat dat garant staat voor exponentieel exploderende serotonineniveaus.

Nieuws, geen media

Het is niet het nieuws dat ons zo verveelt — het is de irritante manier waarop het gebracht wordt. Wij willen wel het nieuws, maar niet de media. Gelukkig zijn media niet meer dan een schakel tussen u en de feiten (‘media’, inderdaad). Moderne technologie en meer bepaald het internet staat ons toe om eender welke schakel in de nieuwsketting naar eigen goeddunken over te slaan.

De eerste schakel is: interessante feiten worden ergens ter wereld vastgesteld. In de tweede schakel worden die feiten geanalyseerd door knappe koppen. Voor de derde schakel worden deze analyses vereenvoudigd gekopieerd in dure buitenlandse kranten. In de vierde schakel tenslotte, worden deze vereenvoudigde kopieën vereenvoudigd gekopieerd door De Standaard en De Morgen:  kwaliteit in uw Vlaamse krant.

Kies uw eigen schakel

Het kan ook anders: u kan zelf The Guardian online lezen, in plaats van op het doorslagje ervan in een Vlaamse krant te wachten. Of u leest rechtstreeks de website van een denktank zoals de Carnegie Endowment for International Peace. En als u de moeitekan opbrengen om het kaf van het koren te scheiden, brengen YouTube en Twitter u graag nog dichter bij de bron.

Een lichter, luchtiger en beter geïnformeerd leven lonkt, en het enige wat u moet doen is de Vlaamse pers, of de pers in het algemeen, links laten liggen. Maar wat dan met die enkele interessante stukken die toch in onze gazetten en boekskes verschijnen? ‘Bladspiegel’ staat alleen in Knack. En Le Monde Diplomatique en de Frankfurter Allgemeine publiceren geen interviews met Hans Mortelmans.

Een fijne traktatie

Dat is waar, maar het is geen reden om u een duur jaarabonnement met daarbovenop een dvd-reeks van Flikken en Nespresso-machine te laten aansmeren. U neemt gewoon een abonnement op Mediargus. Alle boekskes en gazetten online volledig beschikbaar, voor vijftig euro per jaar. Met het geld dat u zo uitspaart, kan u zichzelf op een dvd-reeks en een huishoudapparaat naar keuze trakteren.

Journalisten zelf zien er ook zelden florissant uit. Wellicht zou Ivan De Vadder er ook deugd van hebben als hij de journalistiek links liet liggen. In ieder geval zou de journalistiek daar deugd van hebben.

LINKS

6 gedachtes over “Handleiding voor een gelukkiger leven in 449 woorden

  1. Ik heb tv en kranten reeds lang opgegeven. Jullie radiouitzendingen waren lange tijd een aangename “alternatieve” nieuwsbron. Ik begrijp nu beter waarom de bron de laatste tijd droog staat.

  2. Interessant dat je daar Hans Mortelmans vermeldt. Ik ben naar een concert gaan kijken en was danig onder de indruk. Interviews heb ik nog niet gelezen. Heb je een mediarguslink?

  3. Geen echt interview, maar zo’n artikel met veel quotes – de Hollandse stijl – stond op 21 maart in De Standaard. De titel is ‘De klank van weleer maakt de ziel amoureus’, de auteur Peter Vantyghem.

  4. Opgelet! Bij Mediargus zijn de Belgische kranten en magazines inderdaad beschikbaar, maar niet voor 50 euro per jaar. Voor 50 euro per jaar ben je lid van Mediagora, het online professioneel netwerk van de media-expert. Je bent dan een gast op de site en kunt alle artikels lezen die andere leden gedeeld hebben op hun profiel. Je kan dus niet zelf opzoeken in het persarchief. Een abonnement op Mediargus kan vanaf 25 euro per maand of 300 euro per jaar, plus een extra consultatiesaldo per gelezen artikel. Uitgebreide info te verkrijgen via sales@mediargus.be.

  5. Hé, wat jammer toch. Langs de andere kant: vijftig euro is een schijntje om lid te worden van het online professioneel netwerk van de media-expert! Het is jammer dat ons zomerbudget al volledig gespendeerd is aan retsina en droge salami’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s