Aanvulling op de zaak Bart Van Belle vs. journalistieke principes

Eerder deze week maakten wij de luisteraar er attent op dat Bart Van Belle, journalist bij De Standaard, alle journalistieke deontologie met de voeten trad in de hetze rond Stijn Stijnen. Op Twitter maakte hij de onfortuinlijke voetballer zwart, en riep lezers van De Standaard via de website op hetzelfde te doen. Proper hé? Dat is nu een gewaardeerd journalist bij de grootste kwaliteitskrant van het land.

Maar het doet ons plezier u te kunnen melden dat Bart Van Belle ons gelijk geeft. Niet dat hij zijn schriftelijke excuses naar onze redactie heeft gefaxt of zijn ontslag bij De Standaard heeft aangeboden (niet dat wij weten in elk geval). Neen, wij zijn eens gaan rondneuzen op Slideshare.net. U moet weten dat Van Belle ook lezingen geeft over journalistiek en het internet. En dat hij die powerpointvoorstellingen online zet.

En wat lezen wij daar bijvoorbeeld?

Bart Van Belle houdt rekening met journalistieke principes
p. 23
Bart Van Belle weet welke principes gelden op Facebook en Twitter
p. 36
Bart Van Belle aanvaardt kritiek van lezers
p. 36

Als hij dat allemaal zo goed weet, waarom gedraagt Van Belle zich dan niet wat professioneler? En waarom ging hij niet in op de pertinente vragen van luisteraar Willem? Het is dat de ombudsman van De Standaard nu al twee maanden ziek is — vergiftigd door collega’s, veronderstellen wij — anders wist hij maandag wel waarover geschreven.

LINKS:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s