Het redactieproces bij Radio Plasky

Af en toe vragen nieuwsgierige luisteraars ons hoe de redactie van Radio Plasky eigenlijk werkt. Uit onze webcamsessies komt namelijk vooral naar voor dat wij niet werken. En dat is eigenlijk ook zo. Maar, om toch een beetje de indruk te geven dat wij ernstige radiomakers zijn, volgt hier een gekuiste versie van onze redactionele workflow, met een voorbeeldje en al.

Een hele ellendige werkdag lang lezen onze redacteurs oninteressante artikels in oninteressante kranten, omdat zij op kantoor toch niets beter te doen hebben. En wanneer zij dan lezen dat een auteur iemand een verwijt maakt, lezen zij gewoon verder tot de auteur zich aan hetzelfde schuldig maakt. En dan is de uitzending eigenlijk al klaar. Simpel hé. Nu een voorbeeldje.

Woensdag lazen wij een column van Filip Joos in De Morgen, over de zaak-Stijnen. Wij lezen graag columns van Joos, omdat hij ons altijd wil overtuigen dat hyperagressief narcisme volstrekt normaal is, zeker als je aan sport doet. Wanneer dat soort mannetjesputter in de pen kruipt, is het zelden lang wachten op de eerste smalende opmerking. En voilà, daar is-ie al:

Berichten die overigens, beste familie Stijnen, niet in vlekkeloos Nederlands werden geschreven, wat het marginale karakter ervan alleen maar versterkte, doch dit geheel terzijde.

En dan is het gewoon verder lezen tot Joos zelf een stomme taalfout maakt. De Morgen heeft geen eindredactie meer, dus wij weten dat we ook daar niet lang op zullen moeten wachten. En inderdaad, drie zinnen later lezen wij al een stommiteit. Wat is redacteur zijn bij Radio Plasky toch eenvoudig! Wij trakteren onszelf alvast op een glas gin van een goed merk.

Het Jan Breydelstadion als Tahirplein. Een grap, of om te huilen? Ik ben daar één keer geweest, aan het Tahirplein.

Het is natuurlijk het Tahrir- (التحرير), en niet het Tahirplein. Daar maken wij dan weer een smalende opmerking over, iets in de zin van dat Joos die verwijzing er ook maar heeft ingezet om op te scheppen dat hij ooit op dat plein is geweest. Waarvan hij de naam blijkbaar niet eens kent. En dat dat dan wel een heel zielig bruggetje is naar… ja, naar wat? Een bruggetje naar nergens, eigenlijk.

Dan schenken wij ons glas gin nog eens bij en steken een goedkope sigaar op. Afsluiten doen we met een prentje dat we ergens op het internet vinden. Wij kijken altijd bij Google images, maar zeker ook op Facebook. Onder die foto zetten we dan een sarcastisch onderschrift , maar als de foto op zich belachelijk genoeg is, kunnen wij dat ook achterwege laten.

3 gedachtes over “Het redactieproces bij Radio Plasky

 1. Lijkt een beetje op de workflow van Kaat, die echter een beetje in slaap gesukkeld is. Ze heeft bijvoorbeeld nog geen corrigerend advies gegeven inzake het hoofdlettergebruik bij het woord “internet”.

  De meer dan gewone interesse van Radio Plasky in het onderwerp Stijn Stijnen baart me overigens zorgen. Vooral dan omdat mijn eigen interesse in het onderwerp me al even veel zorgen baart en uw zender nu ook geen veilige haven blijkt voor het niet-perverse deel van mijn wezen.

  Wat mij vooral frappeert aan de aasgieren rond het zieltogende lijf van de goalie, is dat niemand een moreel onderscheid lijkt te maken tussen de mogelijkheid dat zijn familie hem ongevraagd ophemelde op de bewuste fora en dat hij dat zelf deed. Als Stijnen in shock is, dan komt dat misschien doordat het universum zich tegen hem heeft gekeerd, door een sinistere samenwerking te ensceneren tussen zijn geliefden en het Club Brugge van het powerpoint-tijdperk.

  Straks houdt Stijnen de eer van het leven aan zichzelf, en kunnen Belle, Joos en co zich uitputten in hagiografieën, nu de zaligverklaring van Morel stilaan uitgedijd is.

  Ik weerspreek echter mijn eigen hypothese: ik orakel al langer dat Stijnen de rotte appel is in de Brugse kern. Sinds hij er tussen de palen staat, is Club Brugge gezakt van 10 jaar top-2 naar 6 jaar 3de plaats of lager. Dan doemt een Latijnse spreuk op, met de woorden post, ergo en propter.

 2. IN SLAAP GESUKKELD??? Moi?
  Beste Knotwilg, gelieve er in uw vernietigende insinuaties rekening mee te willen houden dat wij ons occasioneel en ongevraagd eindredacteurschap op volstrekt onbezoldigde basis uitoefenen, zodat enige indommeling hopelijk op wat begrip van uwentwege mag rekenen?

 3. Stijn Stijnen zijn zaak heeft onze aandacht in zoverre reporters totaal de mist in gaan als ze er verslag over uitbrengen. En dat doen ze blijkbaar massaal, dus ja, dan volgen wij.

  Het woord ‘internet’ hoort thuis in onze ruime collectie woorden waarvoor Radio Plasky geen rekening wenst te houden met de officiële spelling, omdat we die belachelijk vinden. Maar meestal maakt dat niet zoveel uit, omdat je op de radio het verschil toch niet hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s