Gestruikgewasgeruis

Het genootschap Onze Taal meldt ons dat de Nederlandse cultuur weer een ontraadseld mysterie rijker is. Twee Nederlanders, Michaël en Rogier Steehouder, hebben namelijk het antwoord gevonden op de zinnenprikkelende vraag wat daar toch door dat struikgewas mag ruisen:

Dertig jaar na Frits Verkade hebben twee Nederlanders ontdekt wat er werkelijk door het struikgewas ruist.

De beruchte struikgewasruiser blijkt niemand minder dan Napoleon! (III of I, dat hangt er een beetje vanaf.) De verslaggeving gaat uitgebreid in op het moeilijke, langdurige, diepgaande literair-historische onderzoek van de Nederlandse vorsers. Over een frivool onderwerp, maar toch: zeer gedegen wetenschappelijk werk.

Welnu: dat is onzin. Wij wisten al lang dat het Napoleon was die in dat struikgewas rondhoste. Hoe lang al? Daar kunnen wij zeer precies op antwoorden: sinds maandag 22 september 2003. Toen immers werd aan de K.U.Leuven een opgemerkte speech gegeven. De eerste twee zinnen daarvan luidden als volgt:

Er ruist wat door het struikgewas, de rector is op tocht. Als een Vlaamse Napoleon trekt hij door het onderwijslandschap, waar hij zich associeert met zowat alles en iedereen.

Moeilijk, langdurig, diepgaand literair-historisch onderzoek? Een nachtje brainstormen met drie kratjes pils, als wij dat studententuig een beetje kennen.

Zelden was bewijsmateriaal wetenschappelijker verantwoord.

LINKS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s