Bart Van Belle, een lichtend voorbeeld

Wij krijgen het danig op onze heupen van al die objectieve journalistiek. Neem nu de zaak rond Stijn Stijnen, de keeper die zich bij Club Brugge danig in de nesten werkte. De commentaren daarop beperken zich tot steken onder water en wat besmuikt leedvermaak. Komaan persjongens! Waarom laten jullie je niet eens vollédig gaan?

Vroeger zouden wij dat begrepen hebben. Vroeger waren kranten van papier, en journalisten objectief en neutraal. Maar vandaag leven we in 2011. We leven in een tijdperk van moderne media zoals Facebook, Twitter en honderd miljoen  iPhone-apps. In 2011 eisen wij snelle en persoonlijke meningen, in plaats van droge berichten.

Eén van de bladen die dat eindelijk begint te snappen, is De Standaard. Dat is dankzij hun webredacteur Bart Van Belle, die uitstekend de vinger aan de pols van alle sociale netwerken houdt. Van Belle smeert zijn persoonlijke voorkeuren daar breed uit én koppelt meteen terug naar de krant. Da’s pure klasse, hoor.

Een voorbeeldje: zondag verscheen om 19u55 de volgende superhilarische boodschap op Twitter, van de hand van ene JHerregods:

JHerregods is een groot muziekliefhebber, zo blijkt uit zijn Twitteraccount.

Dra volgden meer berichten over liedjes die op Stijn Stijnen van toepassing zouden zijn. En kijk, lachen met Stijn Stijnen, zo’n kans laat een professional als Van Belle niet liggen. Maandag om 12u27 publiceerde hij er al  een artikeltje over op de site van De Standaard. Met deze briljante afsluiter:

Heeft u zelf inspiratie voor een nummer? Post uw suggestie op Twitter. Gebruik de hashtag #stijnstijnensongs.

Dát is web 2.0! En vervolgens begon Van Belle zelf massaal te kwaken, kwetteren en kwieten:

Er waren natuurlijk mensen die daar kritiek op hadden, maar dat is omdat zij niet snappen hoe de nieuwe media werken. Bij de nieuwe media bazuin je gewoon je ongefundeerde mening rond, of je nu journalist bent of niet. En wie het daar niet mee eens is, bewijst niets van de interactie tussen krant en Twitter te snappen. Ook al uit hij zijn kritiek via Twitter.

Neen, beste critici, Bart Van Belle is gewoon professioneel. Hij heeft ook nooit proberen verstoppen dat hij een supporter is van Club Brugge. Hij schreef het vier jaar geleden al in De Standaard. Het is ook voor iedereen zichtbaar op Facebook, met een fraaie foto en alles.

De beeldredacteur van Radio Plasky houdt er een andere definitie van ‘fraai’ op na.

Dat Van Belle emotioneel betrokken is bij de zaak, is juist een pluspunt. Anders was hij er misschien nooit op gekomen om via een officieel artikel op de website van de grote kwaliteitskrant De Standaard mensen op te roepen om Stijn Stijnen, de man die zijn Club wou schaden, belachelijk te maken.

Neen, die betrokkenheid geeft hem juist extra geloofwaardigheid als professioneel journalist. Dit soort verslaggeving willen wij meer zien. Petje af voor Bart Van Belle.

LINKS

3 gedachtes over “Bart Van Belle, een lichtend voorbeeld

  1. Je mag er niet naartoe linken? Nochtans is het publiek, “openingsdans van belle” in google en je krijgt het direct.

    Betwijfel dat het hem kan schelen, aangezien hij het zelf heeft geupload :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s