Kort essay over de Vlaamse volksaard

Erg bescheiden zijn wij Vlamingen nooit geweest. Niemand spreekt zijn vreemde talen zo goed, niemand prepareert zijn stoofvlees zo goed, niemand tapt zijn pinten zo goed als de Vlaming! Het zal nog eens niet zijn. Alleen, wij hebben dat nooit rondgebazuind.

Dat zou ook  nergens goed voor geweest zijn. Ten eerste zouden die domme buitenlanders die onze talen niet spreken het toch niet verstaan en ten tweede, als ze het zouden verstaan zouden ze ons stoofvlees en ons bier proberen inpikken. Nee, wij hielden onze onbescheidenheid voor ons.

Heel tevreden zijn wij ook nooit geweest. De buurman doet zondag te luid zijn gras af, de politie schrijft liever boetes dan boeven te vangen en de politiekers vullen hun eigen zakken door de onze te legen. We hebben ook dat nooit rondgebazuind.

Opnieuw zou dat nergens goed voor geweest zijn. De buurman zou ons niet gehoord hebben met zijn grasmaaier, de politie zou ons alleen nog meer boetes geven en de politiekers, daar kan een mens toch niets aan doen, zelfs niet als hij voor de goei stemt. Dus hielden wij onze ontevredenheid voor ons.

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesWij Vlamingen waren een zelfingenomen en ontevreden volk, maar meer dan binnensmonds mompelen over onze kwaliteiten en frustraties deden wij niet, tenzij er bij het wiezen een paar trappisten teveel geschonken werden — iedereen moet af en toe stoom aflaten. Maar dat gebeurde in de discrete beslotenheid van ons stamcafé en verder vielen wij niemand lastig.

Dat is allemaal veranderd met Bart De Wever. Bart De Wever is een typische Vlaming, sterk overtuigd van de superioriteit van ’t Vlaamse volk en vol frustratie over eigenlijk bijna alles. Maar Bart De Wever is ook iets dat de meeste Vlamingen helemaal niet zijn: welbespraakt.

Dat bleek toen hij zijn oervlaamse geloofsbelijdenis op televisie begon te verkondigen. Dat de wereld er potverdomme nog eens anders zou uitzien als hij het voor het zeggen zou hebben, en dat het allemaal komt door de socialisten, de bruinzakken, de Walen, de profiteurs in Brussel!

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesWij, Vlaams publiek, stonden paf. Wij verkondigden dat al járen, elke vrijdagavond in café De Kroon. Maar die De Wever, die deed dat gewoon op televisie! En niemand die zei: “rustig maar Bartje, zegt liever wat ge nog drinkt” of: “rustig maar Bartje, sebiet slaagt ge van uw barkruk”.

Maar niemand leek zich te storen aan die De Wever. Meer nog: iedereen vond hem fantastisch. En hij was ook fantastisch natuurlijk. Mooie volzinnen, geestige oneliners, gevatte antwoorden. Lang geleden dat we een politicus dat nog hadden zien doen. En toen is het dus misgelopen.

Want toen zijn wij, eng en zuur volkje dat we zijn, massaal beginnen denken dat we dat ook maar moesten doen, overal luid gaan roepen hoe geweldig we wel niet zijn. En hoe stom, incompetent en achterlijk al die anderen wel niet zijn. De socialisten, de bruinzakken, de Walen, de profiteurs in Brussel.

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesSindsdien staan wij Vlamingen altijd en overal klaar met een luid oordeel, over alles en iedereen. Ik heb dat lang getrokken zonder er hardop over te klagen, oertypische Vlaming die ik ben, maar nu ik er zelf ook het slachtoffer van word, is het ook voor mij welletjes geweest.

Het gaat mij hierover: mogen wij Vlamingen die in Brussel wonen nog kiezen in welk café we onze lever laven? Want er wordt geen opiniestuk meer geschreven vandaag of het gaat over de Vlaamse Brusselaar. Of de Brusselse Vlaming. Of de Nederlandstalige Brusselaar met Vlaamse roots.

Volgens de ene nemen we al te gretig stapels geld aan van de Vlaamse Gemeenschap voor onze overgesubsidieerde, gedegenereerde kunsttempels, maar weigeren we ons verder Vlaming te noemen. We hebben Franstalige vrienden, collega’s en onenightstands. We heulen met de Francofonie. In hún cafés!

Volgens de andere hebben we alleen Vlaamse vrienden, collega’s en onenightstands in onze incestueuze Vlaamse ghetto’s. We gaan naar Vlaamse cinema’s, Vlaamse restaurants en Vlaamse boekenwinkels. We gaan niet op in het multiculturele Brussel, waar we wel graag mee uitpakken maar geen voeling mee hebben. We gaan alleen naar Vlaamse cafés!

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesMag ik zelf nog kiezen waar ik mijn pinten pak? Zonder dat de Vlaamse profeten mij meteen veroordelen omdat ik inga tegen hun Brusselse ideaalbeeld? Marokkanen zuipen zich diabetes in hun theehuizen, voetballers een hersenverlamming in hun kantines, studenten te pletter in hun fakbars en er is geen haan die daar naar kraait.

Maar durf als Vlaamse Brusselaar een café, eender welk café, binnenstappen en het kot is te klein. Iedereen drinkt, eet, winkelt toch waar hij dat wilt, zeker. En als dat niet naar uw goesting is: drink, eet en winkel dan zelf ergens anders en wees zwijgzaam in uw nopjes met uw superieure voorkeuren.

Maar dat kan de Vlaming dus niet meer zomaar. Nee, er moét luidop een veroordeling van de ander zijn keuze worden uitgesproken. Hij daar gaat naar een fout café, hij zou beter naar een ander café gaan, mij zouden ze niet zien in dat café, zo’n cafés zouden ze moeten verbieden, ’t is door zo’n cafés dat het land naar de knoppen gaat.

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesVroeger hadden wij mekaar rustig laten doen, en binnensmonds gemompeld over mekaars slechte voorkeuren, en hoe schandalig dat niet was, en voor mij nog ne Westmalle Triple alsublieft. Maar vandaag wordt er al gejengeld en gejankt voor er één Triple gedronken is.

Al dat geklaag en gezaag in het openbaar is een aanfluiting van ons Vlaams karakter. Wij denken dat De Wever de Vlaming eindelijk volwassen heeft gemaakt, maar in feite gedragen we ons als kleine kinderen. Daarbij verloochenen wij onze ware volksaard: die van binnenvetters die er het hunne van denken en ieder ’t zijne laten.

Vroeger waren wij Vlamingen een nors maar waardig volk. Vandaag zijn we een zootje hysterische aanstellers. Keken wij vroeger met goed verholen minachting naar niet-Vlamingen, vandaag kijken zij met onverholen medelijden naar ons. En dat komt door Bart De Wever en zijn Nieuw-Vlaamse Attitude.

Flanders explained to Foreigners - © Pieter FannesDaarom moeten we die Nieuw-Vlaamse Attitude achter ons laten.  We moeten terug naar een goeie, ouderwetse, Oud-Vlaamse Attitude. Een attitude van mekaar met rust laten, ons eigen gedacht niet opdringen, en iedereen zijn goesting laten doen. En alleen zagen in De Kroon, als de trappist zijn werk begint te doen.

Gaan we daarmee het land redden? Het begrotingstekort aanvullen, de economie aanzwengelen, de vergrijzing financieren, de treinen op tijd laten rijden, B-H-V regelen, de klimaatverandering stoppen, de asielcrisis oplossen, een spoedige zaligverklaring van ons aller Rooske verkrijgen?

Nee, natuurlijk niet. Maar evenmin zal geen van al die dingen erop achteruit gaan, terwijl het leven in het algemeen, de politiek in het bijzonder en de Vlaamse pers in het zeer bijzonder er beslist op vooruit zullen gaan. Meer vragen wij niet. Niet luidop, in elk geval.

Flanders explained to Foreigners - © Pieter Fannes

LINKS

13 gedachtes over “Kort essay over de Vlaamse volksaard

 1. Amai, hier schrik ik hard van. Dit is echt héél mooi verwoord hoe de situatie is. Ik ben blij dat iemand het in woorden heeft kunnen zetten.

 2. En voor Bart De Wever zeiden de linksen dat de rechtsen verzuurd waren, deze tekst bewijst dat de linksen nu verzuurd zijn.

 3. Jaja, de linksen en de rechtsen… verzuurd, allemaal verzuurd. En pas op, dat is gelijk bij melk hé: dat zuur, dat doet schiften, dat doet alles uit mekaar vallen. Allicht dat ze daar in Brussel geen regering gevormd krijgen, met al hun verzuring!

  Allé patron, geeft de mensen hier nog iets van mij, voor ik mij kwaad moet maken. Klaver was troef?

 4. Terug naar de oud-Vlaamse attitude? Akkoord, op voorwaarde dat men ook de oud-Belgische attitude laat varen (tegenwoordig verpakt onder de “nieuwe” noemer “Belgitude”)

 5. Ja, voila, mijnheer daar zegt het: het is de schuld van die mannen met hun Belgitude! En het is altijd de kleine man die daarvoor opdraait, zo gaat dat altijd, en daar denken ze niet aan hé, die dwaze Belgitudisten.

  Voor mij mag dat nen Dubbel van Westmalle zijn. Ik vraag!

 6. Gedaan met draaien! Leve het opdraaien!
  En leve den Dubbel van Westmalle die dit bewerkstelligd heeft!

 7. Godvernonde, zet die radio eens op een andere post, zo’n uitzendingen verpesten mijn eetlust! Als een mens al niet meer mag zagen zeg, dat ze ons eens rustig laten zagen, hebben die werkelijk niets beters te doen?

 8. Inderdaad wat ’n zelfingenomen volk – totaal niet bezig met de omgeving slechts alleen met zichzelf – o-o – wat zijn we geweldig! (zelfs in voetbal! )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s