De enige goede Indiaan is een dode Indiaan

Apache is de gebeten hond hoor, deze week. Twintigduizend euro subsidie gekregen van minister Lieten! Dat kan natuurlijk niet. Waarom krijgt een website die op vrijwilligerskracht draait eenmalig twintigduizend euro voor een project, terwijl de krantensector het met slechts honderdtwintig miljoen euro per jaar moet stellen om zijn abonnementen te financieren?

Onbegrijpelijk toch? Vooral omdat het een project is rond mediakritiek. Pas op, het journalistieke establishment kan goed met kritiek om. Mediakritiek.be, bijvoorbeeld, dat kan best. Daar staan voornamelijk kopietjes van stukken die al eerder in andere media verschenen. Maar outsiders die systematisch aan mediakritiek gaan doen, met overheidsgeld dan nog — dat gaat te ver.

Daarom mag geen kans onbenut gelaten worden om Apache door het slijk te halen. Tom Heremans heeft dat goed begrepen. In De Standaard, in de rubriek Scoop, het soort poging tot mediakritiek dat zijn uitgever prefereert, stelt hij de zaken op scherp:

[De Morgen en De Standaard] brachten het verhaal daarom een dag later. Wat de nieuwssite Apache tot enig zinledig leedvermaak aanzette. Dat deed die met overheidsgeld, want bovenstaand citaat komt uit de eerste gesubsidieerde poging tot mediakritiek op apache.nvdr, een project waarvoor de nieuwssite 20.000 euro krijgt van mediaminister Ingrid Lieten.

Hopsakee, zó doen ze dat bij De Standaard, wanneer nauwelijks noemenswaardige concurrenten pogingen ondernemen om levensvatbaar te worden! Een sneer links en trap onder de gordel rechts, het zal hen leren! En verder niet teveel nadenken over de kritiek zelf, want voor je het weet moet je je kritikaster gelijk geven en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Daardoor begreep Heremans niet dat Tom Cochez op Apache helemaal geen kritiek had op De Standaard en De Morgen omdat zij het nieuws maandag niet hadden. Hij had kritiek omdat ze het dinsdag alsnog uitgebreid brachten hoewel maandag al nauwelijks nieuws was. Wij lazen in het artikel op Apache dan ook geen zinledig leedvermaak, maar wel een milde minachting.

Die zal er na deze Scoop niet minder op geworden zijn, vermoeden wij.

Deze kop doet het goed bij vrouwen van middelbare leeftijd. En bij krantenbazen die loopjongens nodig hebben. Pak ze, Tom!

LINKS

2 gedachtes over “De enige goede Indiaan is een dode Indiaan

  1. Die rubriek Scoop is inderdaad de meest slaafse mediakritiek-rubriek van de hele lage landen. Hijgerige hondjes die braaf keffen, loerend naar hun baasje. Nog een graadje erger dan T.H.: Bart Dobbelaere, meester in collegejongenshumor (wat ze bij De Standaard “ironie” noemen).

  2. Het stopt overigens niet bij de subsidies/belastinggeld voor de kranten. Eerder verwees ik naar de honderdduizenden euro’s belastinggeld bv. voor Vtm voor het ondertitelen van hun programma’s voor doven en gehoorgestoorden en het opstarten en financieren van een jeugdjournaal dat met nieuws weinig of niks vandoen heeft maar hoofdzakelijk een trailer voor hun plat commerciele programma’s . Cadeautjes van de vorige minister van Media Bourgeois die hiermee op een goed blaadje kwam te staan bij de mediabazen en eigenaars van de zender. Overigens moeten winstgevende mediabedrijven sowieso belastinggeld ontvangen ? Is het niet de sociale verantwoordelijkheid van de mediabazen om dat zelf te financieren. Het zou goed zijn dat nog eens alle subisdies/belastinggeld die aan de media worden uitgekeerd volledig in kaart worden gebracht. Feit zal zijn dat daar enorm op bespaard kan worden nu dat aan iedereen wordt gevraagd . En daaruit zal ook blijken dat er meer geld naar de sociale websites kan en moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s